Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nakažených covidem na Vysočině přibývá. Lidé v izolaci nemohli jít volit

Na Vysočině se v posledním týdnu nově potvrdila nákaza covidem-19 u 782 lidí, v porovnání s předchozím týdnem je to o 81 více. V pondělí laboratoře potvrdily 234 případů, což bylo v kraji nejvíce od 11. dubna. Za posledních sedm dní připadá na půlmilionové Vysočině na 100 tisíc obyvatel 154 potvrzených nákaz, v republikovém srovnání je tak Vysočina na sedmém místě. Hospitalizovaných s covidem-19 je v krajských nemocnicích asi o třetinu víc než před týdnem. Vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví a krajského úřadu Vysočiny.

Pacientů s covidem bylo v krajských nemocnicích ke čtvrtku 81, šest z nich na jednotce intenzivní péče a tři na umělé plicní ventilaci. Před týdnem bylo hospitalizovaných 50, z toho dva byli na jednotce intenzivní péče a jeden na umělé plicní ventilaci.

Také v některých sociálních zařízeních v kraji se nákaza projevila u klientů či pracovníků. Podle mluvčí Kraje Vysočiny Evy Neuwirthové jsou to ale jen jednotlivci, není nutné přijímat žádná mimořádná opatření.

Domov Černovice - Lidmaň pečující o lidi se zdravotním postižením měl ve čtvrtek čtyři klienty z covidem-19. Podle ředitele Luboše Milichovského ale neměli vážné příznaky. Nemocných bylo také šest pracovníků zařízení. Do domova návštěvy mohou bez omezení, musejí mít ale nasazený respirátor.

Kvůli izolaci nemohli k volbám 

Lidé, kteří jsou kvůli covid-19 v izolaci, nemohli jít k volbám. „Ten, kdo má vystavenou pracovní neschopnost a nemá povolené vycházky, což u trvající infekce nelze, nesmí opustit místo, kde se léčí. Tedy nemůže jít ani k volebním urnám," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Jana Böhmová. Podle ní se jen v sedmi dnech pracovní neschopnost kvůli covidu-19 týká na Vysočině 1252 lidí starších 18 let, voličů, kteří jsou kvůli covidu-19 v izolaci, ale může být víc.

V posledním týdnu zemřeli na Vysočině tři lidé, u kterých se potvrdil covid. Od začátku koronavirové epidemie na jaře 2020 eviduje ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s tímto onemocněním na Vysočině 1786 úmrtí. Potvrzených nákaz bylo od té doby 184 484.

V přepočtu na 100 tisíc obyvatel připadlo na Vysočině v posledních sedmi dnech 154 potvrzených případů nákazy. V mezikrajském srovnání byl na tom nejlépe Karlovarský kraj se 101 případy. Nejvyšší počet, 171 nakažených, byl v Královéhradeckém kraji.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky covid, koronavirus, pacient, nákaza, nemocnice, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, Černovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nakažených covidem na Vysočině přibývá. Lidé v izolaci nemohli jít volit | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.