Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krizový štáb Vysočiny: Situace je klidná, v polovině července se spustí očkování mladých 12+

Tak jako každý čtvrtek v posledních několika měsících, i dnes se sešel Krizový štáb Kraje Vysočina, kde se řešila situace kolem koronavirové epidemie. Přinášíme ty nejdůležitější závěry.

Informace Krajské hygienické stanice se sídlem v Jihlavě

Stále se snižuje počet výskytu covid pozitivních v regionu, současná hlášená incidence je 9,8 pozitivních osob na 100 tisíc obyvatel, situace v regionu je klidná bez ohniska nákazy.

Termíny testování na Vysočině

Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek informoval, že současné kapacity pro PCR testování v regionu jsou nyní na cca 750 odběrech, což je o cca 300 odběrů více než před 14tdny, pro testování jsou k dispozici termíny okamžitě, antigenních testů je v regionu prováděno denně cca 1670, kromě Nemocnice Pelhřimov jsou k dispozici termíny okamžitě, v Pelhřimově je čekací lhůta 2-3 dny. Situace je sledována, bude aktuálně vyhodnocována a případně dle možností upraveny kapacity tak, aby bylo zajištěno testování před dovolenými.

Pilotní testování ve školách

Ve čtyřech třídách tří krajských jihlavských středních škol proběhlo pilotní neinvazivní PCR testování. Dnes ráno proběhl dle návodu odběr, v odpoledních hodinách probíhá laboratorní zkouška, výsledek budou mít žáci k dispozici včetně certifikátu. Odběr vzorku ze slin všude trval maximálně 10 minut. Zdlouhavější je proces administrace žádanek, to je jeden z podnětů, který bude muset být vyřešen. Pilotní PCR testování metodou pool testingu uhradí Kraj Vysočina. „Chtěli jsme vyzkoušet celou logistiku PCR testování ve školách, od sběru vzorku po vyhodnocení, ještě před odchodem žáků na letní prázdniny. Vzhledem k tomu, že se od září počítá se systémovým PCR testováním ve školách, chtěli jsme využít příležitost si testování zavčas vyzkoušet a vyhodnotit,“ informoval radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jan Břížďala.

Očkování pro mladé 12+

Podle dostupných informací bude v polovině července umožněna registrace osob 12+ pro očkování proti nemoci covid-19.

Metodika pro dětské tábory

Do konce června by měla být známá režimová opatření ve školských zařízeních pro další školní rok, připravuje se centrální metodika pro organizaci letních dětských táborů.

Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek dnes prozatím ukončil pravidelná jednání krizového štábu. Poděkoval všem členům i stálým hostům za aktivní přístup řešení pandemie, krizového období i období organizace a zajištění očkování.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky krizový štáb, Vysočina, zasedání, koronavirus, covid, Kraj Vysočina, očkování, Vítězslav Schrek, Krajská hygienická stanice, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, Jihlava, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krizový štáb Vysočiny: Situace je klidná, v polovině července se spustí očkování mladých 12+ | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.