Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Na Vysočině se za týden covidem nakazilo 185 lidí. Hygienici začali s kontrolami na zahrádkách

V posledních sedmi dnech se covidem-19 nakazilo 185 lidí z Vysočiny, bylo to o 197 lidí méně než o týden dřív, kdy testy potvrdily nákazu u 382 lidí. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví, které eviduje nemocné podle trvalého bydliště. S postupným uvolňováním protiepidemických opatření začaly v kraji kontroly dodržování pravidel. Zatím hygienici provedli na zahrádkách restaurací 25 kontrol, asi 30 procent lidí je využívalo v rozporu s platnými pravidly, řekl Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice.

Za porušení pravidel hrozí bloková pokuta dospělým až 10 tisíc korun, u nezletilých 2500 korun. Hygienici, kteří kontroly dělali ve spolupráci s polici, prohřešky řešili domluvou. Podle Kose zohledňovali i to, že se v průběhu 14 dní měnily podmínky, co postačí k dokladování bezinfekčnosti. Místo původně ukončeného dvoudávkového očkování proti covidu-19 stačí podání jedné dávky a uplynutí tří týdnů od očkování, namísto 90 dnů od prodělání nemoci se bere doba 180 dnů.

O potvrzení o prodělané nemoci covid-19 je podle Kose mezi lidmi zájem. Hygienici jich denně vystavují okolo stovky. Pokud lidé onemocněli v jarní vlně, prodloužená doba na 180 dní jim umožní absolvovat bez dalších omezení aktivity celé léto. Potvrzení mohou vystavovat také praktičtí lékaři, těm se za to platí. I to je podle Kosa jeden z důvodů, proč se hodně lidí obrací právě na hygienické stanice. Žádost lze vyřídit i elektronicky, informace jsou dostupné na webu krajské hygienické stanice.

Krajští hygienici zaznamenali v posledním týdnu v souvislosti s covidem-19 sedm úmrtí. O týden dřív zemřelo pět nakažených lidí.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 15 570
Jihlavsko  16 674
Pelhřimovsko 11 820
Třebíčsko 14 877
Žďársko 17 528
Celkem 76 469
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 74 623
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 1201

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 27.5.2021 18:15

Na Vysočině se v posledních sedmi dnech potvrdilo 36 případů nakažení koronavirem na každých 100 tisíc obyvatel. Před týdnem to bylo 62 případů. Nejvyšší podíl nově nakažených v Česku měly v posledních sedmi dnech kraje Zlínský s 54 případy na každých 100 tisíc obyvatel a Olomoucký se 48 případy. Vyšší podíl než na Vysočině měly v posledním týdnu i Moravskoslezský, Jihočeský a Liberecký kraj.

Nemocných je teď na Vysočině 645 lidí, před týdnem jich bylo 884. Situace se postupně zlepšuje také v nemocnicích kraje. Ve čtvrtek se na standardních lůžkách léčilo 39 nakažených lidí, zatímco ještě koncem března počet převyšoval 300. Tři lidé jsou podle dnešních informací Kraje Vysočina s covidem-19 na jednotce intenzivní péče, šest jich potřebuje umělou plicní ventilaci.

Od začátku epidemie se podle údajů ministerstva zdravotnictví covidem-19 nakazilo 79 872 lidí s trvalým bydlištěm na Vysočině, což představuje 15,7 procenta obyvatel kraje. Podle statistik hygieniků zemřelo na Vysočině do čtvrtka 1201 nakažených.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky koronavirus, covid, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, Jiří Kos, Krajská hygienická stanice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, nemoc, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se za týden covidem nakazilo 185 lidí. Hygienici začali s kontrolami na zahrádkách | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.