Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Většina základek v kraji zůstane u antigenních testů, na PCR přechází jen škola Otokara Březiny v Jihlavě

Základní školy, které na Vysočině zřizují okresní města, většinou nevyužijí možnost testovat žáky na koronavirus PCR testy. Rozhodla se k tomu jen jihlavská škola Otokara Březiny. Při prvním testování v pondělí nový test použije asi u 640 lidí.

"Přešli jsme na ně (PCR testy) hlavně z důvodu přesnosti. Platnost testu je delší než 72 hodin, výsledky testů dostanou žáci nebo rodiče do sms a mohou se prokazovat na trénincích a tam kde potřebují. Nemusíme tisknout buď čestné prohlášení rodiče, nebo my potvrzení o negativním testu. S laboratoří je zatím dobrá spolupráce, je to trochu administrativně náročné, ale uvidíme, jak to v pondělí proběhne," vysvětlil ředitel ZŠ Otakara Březiny Vladimír Nekvinda.

V pondělí nastoupí do školy všechny děti z prvního stupně a šest tříd stupně druhého. V dalším týdnu se bude testovat zbylých 150 dětí. Na PCR testy zpětně ministerstvo školství přispěje 200 korunami na kus. Podle ředitele to náklady pokryje. Před testováním laboratoř vyškolí pracovníky škol, jak vzorek odebrat. Test bude ze slin, výsledek do druhého dne.

"Je tady trochu riziko, že ten jeden den nebudeme vědět výsledek, potenciálně hrozí uvedení do karantény, ale uvidíme," řekl Nekvinda. Při antigenním testování zatím škola měla jeden pozitivní test, následný PCR test nemoc nepotvrdil.

Žďár nad Sázavou ve svých základních školách PCR testy používat nebude, potvrdil mluvčí radnice Matěj Papáček. "Většina škol se k tomu vyjadřuje negativně z několika důvodů. Ať už je to finanční stránka, obecně náročnost testování, jelikož by se to mělo dělat přes laboratoře. Zároveň i organizačně je to náročnější."

U antigenních testů zůstanou i školy zřizované Třebíčí a Havlíčkovým Brodem. "Peníze nedostanou školy předem nebo hned, jak by to objednávaly, ale možná až do konce roku. Nevědí, kdo by jim to na testování odvážel, jak by se platila služba, nejen nákup testů, tak si myslím, že se žádná naše škola k tomu nepřipojí. Necháváme to na rozhodnutí ředitelů, ale zatím mně žádná škola nehlásila, že by o PCR testech uvažovala," řekla vedoucí úseku školství havlíčkobrodské radnice Jana Králová.

"My jsme se s kolegy s Pelhřimova všichni dohodli, že budeme nadále používat antigenní testy, že by to byla pro nás komplikace. Antigenní testy budeme dostávat centrální dodávkou přes Kraj Vysočina, takže je máme a budeme mít," řekl ředitel pelhřimovské Základní školy Na Pražské Luděk Charouzek.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlava | Zdroj ČTK

Štítky ČR, školy, koronavirus, testování, Vysočina, AUDIO, Otokar Březina, rychlý antigenní test, PCR Test, základní škola, Jihlava, Kraj Vysočina, Jana Králová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina základek v kraji zůstane u antigenních testů, na PCR přechází jen škola Otokara Březiny v Jihlavě | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.