Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vysočina otevřela první očkovací centrum. Lidé si pro Modernu přišli už před 8. hodinou

, aktualizováno 17. února 2021, 13:15

V kulturním domě Máj v Pelhřimově dnes zahájilo provoz první očkovací centrum mimo krajské nemocnice na Vysočině. Očkování proti covidu-19 v něm dnes dostane 159 lidí. První přišli už před 8. hodinou. Zdravotníci pelhřimovské nemocnice je budou očkovat vakcínou Moderna, řekl náměstek hospodářsko-technické správy Nemocnice Pelhřimov Petr Adam. Očkovací centra chce Vysočina ve všech pěti okresních městech.

Svoji devětaosmdesátiletou matku dnes přivezla na očkování do Pelhřimova i Jindra Zajíčková z Červené Řečice. K očkování ji přihlásila v den otevření registru lidem starší 80 let, tedy 15. ledna. Sama by se chtěla očkovat také. „To mi ale teď bohužel nikdo neumožní," řekla Jindra Zajíčková. Za prvních 15 minut provozu centra zvládli zdravotníci podat očkování 37 lidem.

 

Příprava stavby očkovacího centra trvala v Pelhřimově asi dva týdny, samotná stavba dva dny. Náklady na centrum převýšily 300 tisíc korun. Měsíční nájemné jeho vybavení bude stát dalších asi 55 tisíc korun. Za město to řekl Jaroslav Andrle.

Jako vstup do centra slouží zadní vchod kulturního domu, který je bezbariérový. Po ověření registrace v recepci se lidé nechají očkovat na jednom z osmi očkovacích místech, které jsou v hlavním sále. Z pódia je provizorně zázemí pro zdravotníky. Jednotlivé očkovací dávky na místě ředí dvě zdravotní sestry. Ve vestibulu kulturního domu je připravená odpočívárna, případně i tři lůžka, pokud by někdo očkování hůř snášel.

Stejně jako v dalších krajích ČR, i na Vysočině stále běží první fáze očkování proti onemocnění covid-19. V pěti krajských nemocnicích nebo prostřednictvím mobilních týmů jsou podle množství státem dodané očkovací látky každý týden naočkovány...

Provoz očkovacího centra je podřízený Nemocnici Pelhřimov. Lidé, kteří se nově objednají k očkování, už budou očkovaní v centru. Přímo v nemocnici se budou do pátku očkovat už objednaní lidé. Dnešní byl provoz zkušební. Měl ověřit fungování nastaveného režimu, funkčnost systém registrace směn pracovníků centra i kapacitu. Podle starosty Pelhřimova Ladislava Meda (ODS) může být v centru očkováno denně až 1000 lidí denně.

Další očkovací centra v kulturním domě v Třebíči, u zimního stadionu ve Žďáru nad Sázavou a v hale soukromé společnosti v Jihlavě chce kraj zprovoznit v polovině března. V Havlíčkově Brodě bude podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka očkovací centrum přímo v nemocnici. Jeho denní kapacita bude nejvýše 700 lidí. Podle odhadu růstu dodávek očkovacích látek budou očkovací centra nejvíc vytížená od dubna do července.

Aktuálně: Na Vysočinu dorazila vakcína AstraZeneca. Přišlo 4400 dávek

Kraj Vysočina je jedním ze tří regionů, kam byla zavezena první dodávka vakcíny AstraZeneca pro Českou republiku. Dnes krátce po poledni v jihlavském vakcinačním centru převzali prvních 4 400 dávek. Podle informací hejtmana Kraje Vysočina...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Pelhřimov, Kraj Vysočina

Štítky koronavirus, očkování, Pelhřimov, Kraj Vysočina, očkovací centrum, kulturní dům, nemocnice, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, Červená Řečice, Vítězslav Schrek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina otevřela první očkovací centrum. Lidé si pro Modernu přišli už před 8. hodinou | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.