Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Na čísla musíme reagovat, říká Hamáček. Vláda proto projedná další zpřísnění opatření

Rizikový index protiepidemického systému PES je v Česku třetí den na nejvyšším, pátém stupni. Vláda proto opět zváží další zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) je jen otázka, od kdy se země do pátého stupně pohotovosti přesune.

„V pondělí dopoledne se sejdou pracovní skupiny, bude o tom i debata na krizovém štábu. Na ta čísla musíme reagovat,“ řekl serveru Seznam Zprávy Hamáček. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek uvedl, že expertní skupina ministerstva bude muset řešit, zda vládě přesun navrhne. Skóre musí podle pravidel zůstat horší po tři dny.

Posun rizikového skóre neznamená automaticky změnu opatření. Ale pokud se skóre drží v horším stupni tři dny, může to být podle dřívějších informací ministerstva důvodem k zavedení přísnějšího stupně opatření. Třeba před pátečním oficiálním přechodem ze třetího do čtvrtého stupně PES však bylo rizikové skóre na úrovni čtvrtého stupně PES skoro dva týdny. Pro zlepšení opatření by mělo skóre být sedm dní v lepším stupni, než je aktuální.

Pokud by vláda rozhodla o přesunu Česka do čtvrtého stupně, mohlo by to znamenat následující zpřísnění opatření. V pátém stupni by měly být oproti čtvrtému uzavřeny školy, pouze s výjimkou mateřských škol a prvních a druhých ročníků základních škol. Platil by i zákaz nočního vycházení už od 21:00. Stejně jako ve čtvrtém stupni by měly být zavřeny restaurace, provozovny služeb a obchody s výjimkou prodeje základních potřeb. Vláda ale při zavedení čtvrtého stupně v pátek nechala obchody a provozovny služeb otevřené.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com/JanHamacek

Štítky vláda, koronavirus, opatření, PES, Hamáček, Jan Hamáček, Česko, ČSSD, Protiepidemický systém České republiky, Jan Blatný, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na čísla musíme reagovat, říká Hamáček. Vláda proto projedná další zpřísnění opatření | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.