Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Krizový štáb Vysočiny: Situace v kraji ještě není dobrá, Rapotice hlásí 26 nakažených vězňů

Dnes kvůli aktuální epidemiologické situaci opět zasedal Krizový štáb Kraje Vysočina. A podle všech závěrů není na Vysočině situace ještě příliš příznivá.

Krajská hygienická stanice v Jihlavě informovala, že včera bylo 348 pozitivně testovaných, před týdnem 364 pozitivně testovaných. „Z toho vyplývá, že situace v kraji není ještě dobrá, počty pozitivních na 100 tisíc obyvatel se stále pohybují nad číslem 1 000. Záchyt pozitivních z celkového počtu testovaných je okolo 45 %, což nevyšší číslo v rámci ČR," sdělila k dnešnímu zasedání Eva Neuwirthová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Koronavirus se nevyhýbá ani vězňům

Věznice v Rapoticích hlásí 26 pozitivních vězňů, věznice ve Světlé nad Sázavou 2 pozitivní vězenkyně, následně proběhne testování kontaktů, u personálu obou zařízení nebyla zatím nákaza zaznamenána.

Nepříznivá situace ve školách a jídelnách

V pondělí 30. listopadu s nástupem žáků prvního stupně do prezenční výuky ukončí činnost školy určené pro péči o děti rodičů vybraných profesí. V posledních dnech byl zaznamenán zvýšený počet onemocnění covid-19 v mateřských školách a školních jídelnách, narůstá počet přerušených/omezených provozů mateřských škol.

Maturanti zpět do výuky

Podle potřeb jednotlivých nemocnic budou postupně uvolňováni do výuky studenti maturitních ročníků a VOŠ. Podle hejtmana Vítězslava Schreka by mělo jít vždy o vzájemnou dohodu studentů, rodičů i ředitelů škol a nemocnic.

Počty hospitalizovaných s covidem

Počet covid pacientů na standardních lůžkách v krajských nemocnicích se pohybuje okolo 50 %, maximální vytíženost na lůžkách s umělou plicní ventilací hlásí stále Nemocnice Třebíč, která má největší obsazenost i na JIP, situace na JIP se v tuto chvíli zlepšila v Nemocnici Havlíčkův Brod, kde leží dva covid pozitivní pacienti. Po určitém poklesu se počet hospitalizovaných covid pacientů zastavil a dále neklesá. Postupně se snižuje počet covid pozitivních zaměstnanců v krajských nemocnicích, k dnešnímu dni je jich 208 a 39 v karanténě. Přesto stále není možné si bez pomoci studentů provoz nemocnic představit.

Od pondělí 30. listopadu plánují nemocnice částečně obnovit operativu, dle vyjádření ředitelů půjde o drobné zákroky, které nevyžadují delší hospitalizaci pacienta.

Výpomoc armády

43 příslušníků Armády ČR pomáhá ve třech krajských zařízeních – v Nemocnici Třebíč, Nemocnici Pelhřimov a v Domově důchodců Mitrov. Na žádost ředitele domova se připravila a odeslala žádost o prodloužení působení armády v tomto zařízení, protože k dnešnímu dni je zde 54 pozitivních klientů a 30 zaměstnanců, což je přibližně 1/3 personálu. O prodloužení armádní pomoci žádají také obě nemocnice. Pokud bude žádosti vyhověno, zůstanou vojáci v zařízeních do 8. prosince.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky krizový štáb, Vysočina, zasedání, koronavirus, covid, Kraj Vysočina, COVID-19, Rapotice, nemocnice, pacient, Krajská hygienická stanice, Nemocnice Třebíč, Česko, Jihlava, Vítězslav Schrek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krizový štáb Vysočiny: Situace v kraji ještě není dobrá, Rapotice hlásí 26 nakažených vězňů | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.