Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vysočina chce delší intervaly testování v domovech seniorů. Podle personálu je časově náročné

Kraj Vysočina chce prodloužit intervaly v testování koronaviru v domovech seniorů. Je časově náročné a zaměstnává personál oslabený nákazou. Obává se také návratu studentů čtvrtých ročníků středních zdravotních škol k běžné výuce, budou chybět jako pomoc v sociálních službách, řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

Antigenní testy mají klienti a pracovníci sociálních zařízení podstoupit každých pět dnů. Podle Novotného by bylo vhodné prodloužit interval alespoň na sedm dní. Kraj chce, aby návrh projednal Ústřední krizový štáb. Projednat by měl i návrat studentů zdravotních škol k běžné výuce. „To může být další problém vzhledem k nařízením práce, protože je máme až do konce měsíce rozepsány ve službách a pomáhají v sociálních službách," řekl Vladimír Novotný.

O situaci spojené s koronavirem na Vysočině ve čtvrtek 19. listopadu v Jihlavě jednal krajský krizový štáb. Vysočina má jednu z nejvyšších relativních nemocností, má 5111 lidí s covidem-19 na 100 tisíc obyvatel. Podle Novotného může ale za vyššími čísly být i dobré trasování, vyhledávání kontaktů nemocných a jejich včasné testování. Testovacích kapacit je nyní dost, lidé se mohou dostavit k testům již v den vydání žádanky o ně.

Pomoc od armády

Krizový štáb projednal i nemocnost pracovníků nemocnic. Podle Novotného se situace oproti předcházejícímu týdnu mírně zlepšila. Nemocných je 268 zaměstnanců nemocnic, před týdnem jich bylo takřka 400. V krajem zřizovaných nemocnicích v Třebíči a Pelhřimově vypomáhá od středy na dva týdny armáda. Vojáci pracují od středy také v Domově pro seniory Mitrov. „Pokud jde o Mitrov, tam problém se zaměstnanci přetrvává. Předpokládáme ještě možnost žádosti hejtmana o prodloužení pobytu vojáků," řekl Novotný.

Na boj s epidemií koronaviru vyčlenilo nové krajské zastupitelstvo na svém první zasedání ve středu 20 milionů korun. Podle Novotného bude část peněz určená na nákup ochranných rukavic. V plánu je pořídit jich přibližně 300 tisíc kusů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, covid, sociální, senior, testování, Vysočina, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, COVID-19, ČSSD, Ústřední krizový štáb, pandemie covidu-19, Mitrov (hrad), Nemocnice Třebíč, Jihlava, domov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina chce delší intervaly testování v domovech seniorů. Podle personálu je časově náročné | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.