Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Lůžka pro pacienty s covidem-19 jsou na Vysočině takřka obsazená. Problémem je nemocný personál

Asi 85 procent ze 480 standardních lůžek vyčleněných v krajských nemocnicích na Vysočině pro pacienty s covidem-19 je obsazených. Situaci podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Novotného (ČSSD) komplikuje i nemocnost pracovníků nemocnic, s covidem-19 se jich léčí 389, dalších 77 je v preventivní karanténě. Novotný to řekl po dnešním jednání krajské bezpečnostní rady.

„Snažíme se stále ještě uzavírat oddělení a vytvářet tam kapacity pro covid lůžka, pokud ještě vůbec máme zaměstnance, kteří jsou schopni se o pacienty starat," řekl Vladimír Novotný. Nemocnice na Vysočině zaměstnávají 5500 lidí.

„V současné době je hospitalizováno 407 osob, 49 osob vyžaduje intenzivní péči JIP, tato speciální lůžka vykazují obsazenost 94 procent, přes svou kapacitu jsou nyní JIP oddělení menších nemocnic Nemocnice Pelhřimov a Nové Město na Moravě, ale i Nemocnice Třebíč, 27 osob je napojeno na umělou plicní ventilaci, lůžka s touto podporou jsou obsazena z 88 procent," uvedla mluvčí kraje Eva Neuwirthová.

Podle Novotného se na další rozšíření kapacity připravuje nemocnice v Novém Městě na Moravě v budově dětského oddělení. „Budova je nová, dá se oddělit vchody, zřejmě příští týden tam budeme tvořit další standardní covid lůžka," řekl Novotný.

Vypomáhají dobrovolníci i studenti 

Podle mluvčí novoměstské nemocnice Tamary Peckové je nutné oddělení nejprve vybavit technicky a také zdravotnický materiálem, což by mělo být dokončeno do dvou dní. „Nyní zatím zahušťujeme lůžka, kde na trojlůžkových pokojích byli zatím jen dva pacienti. Tím si už teď děláme kapacity, další oddělení zprovozníme, pokud to po neděli bude situace vyžadovat," řekla Tamara Pecková.

Vysočina zřizuje pět nemocnic v Havlíčkově Brodě, Jihlavě, Novém Městě na Moravě, Pelhřimově a Třebíči. Vypomáhají v nich dobrovolníci i studenti. „Aktuálně hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek podepsal více než dvě stovky pracovních příkazů pro osoby, které nyní vypomáhají nejen v nemocnicích, ale i v domovech pro seniory," uvedla Neuwirthová.

Podle Novotného je problém, že někteří medici s trvalým bydlištěm na Vysočině dostali přesto povinnost pracovat ve fakultních nemocnicích v jiných krajích. „Ale s tím už nic nenaděláme," řekl Novotný.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky koronavirus, covid, lůžka, Vysočina, COVID-19, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, pacient, nemocnice, ČSSD, Nové Město na Moravě, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, Nemocnice Třebíč, Jiří Běhounek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lůžka pro pacienty s covidem-19 jsou na Vysočině takřka obsazená. Problémem je nemocný personál | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.