Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Záložní lůžka chce Vysočina mít v areálech nemocnic. S covidem se teď léčí 3054 lidí

Záložní lůžka pro pacienty s nemocí covid-19 na Vysočině, pro případ vyčerpání kapacit nemocnic, převezmou hasiči do svých skladů. Kraj bude hledat prostory pro jejich umístění přímo v areálech nemocnic. Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Vladimíra Novotného (ČSSD) je to pro Vysočinu nejpřijatelnější varianta, aby bylo možno lůžka obsluhovat s nemocničním personálem.

„Vytvářet jakákoli jiná lůžka někde jinde, v jiných prostorách, kde k tomu nemáme personál, to v téhle chvíli nepovažujeme za nějakou pomoc," řekl Vladimír Novotný. Pět krajských nemocnic v Havlíčkově Brodě, Jihlavě, Novém Městě na Moravě, Pelhřimově a Třebíči má přibližně 5500 zaměstnanců. S covidem-19 se nyní podle Novotného léčí asi 240 z nich. Na Vysočině se nyní podle hygieniků s covidem-19 léčí 3054 lidí.

Nemocnice už podle Novotného dostávají seznamy studentů, které by bylo možno zapojit do práce v nemocnicích. V seznamech je jich několik stovek. „Nemocnice se je (studenty) budou snažit využít. Seznamy si převzaly a budou nás informovat na dalším zasedání krizového štábu," uvedl náměstek. Práci jim může nařídit hejtman, případně se se studenty mohou nemocnice dohodnout na práci na základě dohody o provedení činnosti.

Kraj podle Novotného zatím nepřistupuje k tomu, že by o pomoc s péči v lůžkové části žádal zdravotníky ze soukromých ordinací. „My bychom byli rádi, aby udrželi fungování ordinací, aby udrželi kontakt s pacienty, ať už telefonický, nebo jiný, aby udrželi preskribování léků a samozřejmě vysvětlování situace a aby dokázali nějakým způsobem rozlišit, jestli pacienti opravdu potřebují akutně hospitalizaci," řekl Novotný.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, covid, lůžka, nemocnice, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, Vladimír Novotný, pacient, ČSSD, Nemocnice Havlíčkův Brod, Jihlava, Nové Město na Moravě, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záložní lůžka chce Vysočina mít v areálech nemocnic. S covidem se teď léčí 3054 lidí | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.