Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V kraji přibylo 147 případů covidu, masivně je v rodinách. Kapacity nemocnic se blíží k naplnění

Hygienici na Vysočině zaznamenali za posledních 24 hodin 147 nových případů koronaviru. Testů bylo za stejnou dobu 225, nově vyléčených je 28. Vyplývá to z dat na webu hygieniků. Nejvíc, 36, přibylo pozitivních v okrese Třebíč. Situace v kraji je na hranici komunitního přenosu. Koronavirus se masivně vyskytuje v rodinách. Kapacity nemocnic se blíží k naplnění, řekl ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice Jiří Kos.

„Myslím si, že pro poměry našeho kraje by to (147 případů za den ) měla být horní hranice. Srovnáme-li to s počátkem pandemie, my jsme tady byli na deseti, patnácti případech, čili je to o řád víc. Sleduje to celorepublikový trend, to je bez diskuse, dostáváme se na hranici komunitního přenosu. Těžko se hledá nové specifické ohnisko. Trošku to souvisí s tím, že se nám to dostalo do škol, i když třeba v záchytu není věková skupina školáků, tak oni jsou - pochopitelně nechtěně - šiřiteli té nemoci do rodin. Máme tady docela masivní rodinný výskyt," řekl Jiří Kos.

V domovech pro seniory, kde se nákaza šířila, se podle Kose situace stabilizovala. Občas nějaký případ přibude, ale už ne masivně.

V pátek odjela armáda z domova pro seniory v Humpolci, do práce se tam už vrátilo deset z 19 pracovníků, kteří onemocněli covidem-19. Zajistit péči o staré lidi pomáhalo na žádost kraje 15 vojáků od 9. září. V posledním týdnu se sice počet obyvatel domova s covidem-19 ještě zvýšil o dva na 29, podle ředitele Petra Vaňka jsou ale stále z jednoho zasaženého oddělení. Sedm klientů s prokázanou nákazou zemřelo.

Do domova důchodců v Humpolci se vracejí pracovníci, armáda odjela. Vojáci čekají na výsledky testů

Armáda dnes ukončila pomoc v humpoleckém domově pro seniory. Do práce se už vrátilo deset z 19 pracovníků pracoviště domova v Lužické ulici, kteří onemocněli covidem-19. Zajistit péči o staré lidi pomáhalo na žádost kraje 15 vojáků od 9. září. Z...

V třebíčském domově pro seniory se po dalším testování na covid-19 tento týden zvýšil počet potvrzených případů tohoto onemocnění o pět na 28. Nakazilo se tak 14 klientů a stejný počet pracovníků

„Nákaza se stěhuje po kraji. Okres, který jeden týden vypadá skvěle, jde druhý týden do propadu. Už je to docela plošné. Nemocniční kapacity se blíží k naplnění, ale rezerva je. Lůžkové možnosti nejdou do nějakého kolapsu, ale hospitalizováno je ve srovnání s první vlnou relativně víc pacientů," řekl Kos.

Jak dodal, velmi komplikovaná je situace kolem úmrtí lidí v sepětí s koronavirem. Většinou jde o seniory. „Byly i ročníky (narození) 1930, tam je těch zdravotních obtíží víc, je to polymorbidní původ. Já vždy říkám, že sice umírají s covidem, ale covid je poslední hřebíček pro ten celkem vyčerpaný organismus," řekl Kos.

Od začátku epidemie se na Vysočině kumulativně nakazilo 2280 lidí, vyléčilo se 1147 pozitivně testovaných. V souvislosti s koronavirem zemřelo v kraji 25 lidí, čtyři z nich v posledním týdnu.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 452
Jihlavsko 471
Pelhřimovsko 371
Třebíčsko 518
Žďársko 468
Celkem 2280
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 1147
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 25

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 26.9.2020 18:15

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky koronavirus, COVID-19, Vysočina, rodina, Jiří Kos, Kraj Vysočina, Krajská hygienická stanice, nemoc, Třebíč, Petr Vaněk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji přibylo 147 případů covidu, masivně je v rodinách. Kapacity nemocnic se blíží k naplnění | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.