Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vysočina má obsazených 13 ze 60 lůžek pro pacienty s covid-19. Část dostává remdesivir

Krajské nemocnice na Vysočině mají vyčleněno zhruba 60 lůžek pro pacienty s covid-19. Hospitalizovaných je nyní 13 lidí, část z nich je léčena experimentálním lékem remdesivir. Nejvíc pacientů s koronavirem leží v jihlavské nemocnici, jejíž jednotka intenzivní péče se stará o pacienty s celého kraje, řekli mluvčí nemocnic a hejtmanův náměstek pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

„Kapacity zatím stačí. Pokud by nestačily, zkusíme udělat ještě další intenzivní lůžka na infekčním oddělení v Jihlavě. A pokud by byla situace velmi kritická, nezbývá než přistoupit k tomu, co už jsme tady měli, to je k uzavření nemocnice. Ale tomu se snažíme vyhnout, je to až poslední scénář," řekl Vladimír Novotný. V uzavřených nemocnicích byly zjara odloženy všechny neakutní zásahy, aby se uvolnila lůžka i personál pro péči o nemocné s koronavirem.

Nemocnice Jihlava pečuje o šest pacientů s covid-19. „Tři z nich jsou na jednotce intenzivní péče a dostávají remdesivir," řekla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Tři další jsou na standardním lůžku. Jihlavská nemocnice nakoupila v uplynulých měsících pět plicních ventilátorů, nyní jich má 25. Část z nich hradila z veřejné sbírky, která pokračuje.

Jihlavská nemocnice i kvůli koronaviru potřebuje dovybavit JIP. Denně použije 1500 ústenek

Jihlavská nemocnice by v nejbližší době chtěla dovybavit svou JIP a také potřebuje nakoupit další ochranné pomůcky. Jarní epidemiologická vlna prošla nemocnicí vcelku poklidně. Nyní, v té druhé, jsou hospitalizováni covid pozitivní pacienti a...

Nemocnice v Novém Městě na Moravě se nyní stará o dva pacienty s covid-19. „Od včerejška (od středy) je jeden z nich na remdesiviru," řekla mluvčí novoměstské nemocnice Tamara Pecková.

Remdesivir podávají lékaři také jednomu ze tří pacientů v Nemocnici Třebíč. „Všichni tři jsou ve středně závažném stavu," řekla mluvčí Jitka Mácová.

„Jednu paní jsme v úterý propustili, aktuálně máme dva hospitalizované pacienty," řekla mluvčí nemocnice v Havlíčkově Brodě Petra Černo. Havlíčkobrodská nemocnice nyní chystá rozšíření provozu odběrového místa vzorků na koronavirus. Místo tří dnů v týdnů bude od 14. září v provozu od pondělí do pátku. Průměrný denní počet odebraných vzorků byl před dvěma týdny okolo 60, nyní denní odběry podle Černo stoupají i k 90. Od 14. září si nemocnice stanovila denní kapacitu odběrů na 100 vzorků. „Je to po konzultaci s vedením oddělení společných laboratoří, co jsme schopni zvládnout. V případě, že ne, obrátíme se na veterinární ústav v Jihlavě," řekla Černo.

Vysočina s asi půl milionem obyvatel zřizuje pět nemocnic. Vedle Jihlavy, Třebíče, Havlíčkova Brodu a Nového Města na Moravě také nemocnici v Pelhřimově. Ročně je v nich hospitalizováno přibližně 95 tisíc lidí, vyplývá z jejich výročních zpráv.

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky koronavirus, COVID-19, lůžko, nemocnice, Vysočina, pacient, Kraj Vysočina, Lékárenský komplex Jihlava, Vladimír Novotný, ČSSD, Jihlava, Nové Město na Moravě, Nemocnice Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina má obsazených 13 ze 60 lůžek pro pacienty s covid-19. Část dostává remdesivir | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.