Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V jihlavském Alzheimercentru dnes začalo pomáhat patnáct vojáků. Měli by tu zůstat dva týdny

Se zajištěním provozu jihlavského Alzheimercentra postiženém nákazou covidem-19 dnes začíná pomáhat 15 vojáků. Podle dosavadních předpokladů by měli zůstat dva týdny. Nákaza se v domově se zvláštním režimem prokázala minulý týden, čtyři senioři podle krajských hygieniků od té doby zemřeli. Centrum shánělo na výpomoc i brigádníky.

Vojáci přijeli do centra před 10:00. Pomáhat podle ředitelky budou například při přemisťování klientů a zajišťování jejich hygieny nebo s roznášením jídla a odklízením odpadu. „Vždycky budou pracovat v tandemu s kvalifikovaným pracovníkem našeho zařízení,“ uvedla ředitelka Alzheimercentra Renata Horňáková.

Věkový průměr klientů domova je kolem 84 let. Jejich zdravotní stav je teď podle ředitelky stabilizovaný. Nemoc se zatím potvrdila u 41 klientů a 18 zaměstnanců.

Armáda do Jihlavy poslala 12 vojáků ze 42. mechanizovaného praporu Tábor a také tři vojáky z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany. „Ti budou mít na starosti dezinfekce a další bezpečnostní opatření související s rozšířenou nákazou," řekl novinářům četař Jan Gross z táborského praporu. Jak uvedl, všichni vojáci před příjezdem absolvovali testy na covid-19.

Vojáci si do centra podle Grosse přivezli vlastní vybavení včetně ochranných štítů, respiračních masek a ochranných obleků. „Výpomoc v Alzheimercentru bude pro nás premiéra, přece jenom to není součást, řekněme, našeho denního výcviku," podotkl Gross.

Podle vládního usnesení z poloviny dubna může být armáda využita k záchranným pracím v souvislosti s bojem proti koronaviru. V uplynulých měsících vojáci vypomáhali i v dalších sociálních zařízeních, například v ostravském Alzheimercentru.

Na Vysočině začalo nemocných přibývat v posledním měsíci, nejrychleji na Jihlavsku. Od 3. července do čtvrtečního večera se v kraji podle krajských hygieniků počet potvrzených nákaz covidem-19 zvýšil na 384, tedy zhruba na dvojnásobek.

Na Vysočině musejí mít lidé od středy zakrytá ústa a nos ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb. Na Jihlavsku už jsou v platnosti přísnější nařízení od 14. července. Roušky tam jsou povinné i v obchodech a MHD.

Foto www.acr.army.cz | Zdroj ČTK

Štítky armáda, koronavirus, Jihlava, Alzheimercentrum, COVID-19, infekční onemocnění, Jan Gross, Kraj Vysočina, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihlavském Alzheimercentru dnes začalo pomáhat patnáct vojáků. Měli by tu zůstat dva týdny | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.