Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ze stovky testovaných na covid-19 v Jihlavě je jeden pozitivní. Další výsledky budou dnes odpoledne

Z více než 100 testů na koronavirus, které hygienici v pátek odebrali zaměstnancům jihlavské nemocnice a klientům sociálních služeb, je pozitivní jeden. Podobné množství lidí otestovali v sobotu, výsledky by měly být dnes odpoledne. Všechny případy souvisí s ohniskem nemoci covid-19 ve Větrném Jeníkově, řekl Jiří Kos z krajské hygienické stanice.

„Je jeden pozitivní případ, odebíralo se víc než sto, takže je to v pohodě. Čekali jsme, že to bude horší. Ale platí to dnes, zítra může být situace úplně jiná. Pokračujeme dál i zítra, protože těch kontaktů, jak se nám do toho dostaly sociální služby a nemocnice, je strašně moc. Minimálně zítra a v pondělí se ještě pojede (testování) v plném rozsahu," řekl v sobotu 11. července Jiří Kos.

Během včerejšího dne hygienici odebrali rovněž kolem stovky vzorků. Využili dvě sanitky zdravotnické záchranné služby.

Všechny případy souvisí podle Kose s ohniskem nákazy ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku. Prokázala se tam na konci minulého týdne, zatím tam testy potvrdily 24 nemocných. „Hodně obyvatel bylo zaangažováno pracovně v Jihlavě. I když se ta chobotnice už trošičku rozrůstá, tak pořád máme vazbu k původnímu ohnisku, což je Větrný Jeníkov. Důležité je odchytat všechny možné kontakty," řekl Kos.

V pátek se nemoc prokázala u tří zdravotních sester jihlavských sociálních služeb. Testovat se budou desítky jejich klientů. Ve stejný den se covid-19 potvrdil u sedmi dalších lidí. Testy na koronavirus absolvují podle hygieniků někteří zaměstnanci jihlavské nemocnice kvůli hospitalizaci pacientky, u níž se prokázal covid-19.

S Větrným Jeníkovem je spojeno 9 nových případů covidu-19. Nakaženy jsou už 3 zdravotní sestry

Tři zdravotní sestry jihlavských sociálních služeb mají potvrzený covid-19. Testovat se budou desítky jejich klientů. Nákazu u první sestry potvrdily testy ve čtvrtek, v pátek přibyly další dvě. Současně byla nemoc potvrzená u sedmi dalších lidí,...

Jihlavský magistrát zavede od pondělí 13. července povinné nošení roušek při vstupu do budov úřadu. Přímo na magistrátu se sice nemoc covid-19 zatím neprojevila, ale nemocná je jedna spolupracovnice města. Radnice tak chystá preventivně další opatření, znovu by mohly být povinné i roušky v MHD. 

Na jihlavský magistrát opět pouze s rouškou. Zvažuje se i jejich nošení v MHD

Pokud se chystáte na jihlavský magistrát, pak se opět vybavte rouškou. Město Jihlava od pondělí 13. července znovu zavádí povinnost jejich nošení. Přímo na magistrátu se sice onemocnění covid-19 zatím neprojevilo, ale nemocná je jedna...

„Ukazuje se, že na časově omezenou dobu, ne na x měsíců, se tato bariérová opatření - dodržování vzdálenosti mezi lidmi a nošení roušek - ukazují jako účinná. Podpoříme to," řekl Kos. Kdyby se roušky opět musely nosit i v jihlavské MHD, musí hygienici vydat mimořádné opatření.

Autoři

Štítky koronavirus, COVID-19, nemocnice, Jihlava, Jiří Kos, nemoc, sociální služby, Větrný Jeníkov, Lékárenský komplex Jihlava, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze stovky testovaných na covid-19 v Jihlavě je jeden pozitivní. Další výsledky budou dnes odpoledne | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.