Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve Větrném Jeníkově pokračuje dohledávání kontaktů nakažených. Starostka Lisová je v karanténě

Ve Větrném Jeníkově pokračuje dohledávání kontaktů lidí nakažených koronavirem. Mohou jich být desítky. Prozatím tam testy potvrdily 14 nemocných. Obec vyzvala místní, aby nosili roušky i mimo Větrný Jeníkov. Někteří lidé podle starostky Martiny Lisové museli zůstat z rozhodnutí zaměstnavatele doma, i když nejsou v karanténě.

„Už mi volala spousta lidí, kteří museli zůstat z nařízení zaměstnavatele minimálně týden doma, nebo museli donést negativní test. Je to taková nepříjemná záležitost v souvislosti s tím, co se děje," řekla Martina Lisová.

Sama je v karanténě stejně jako její širší rodina, která se účastnila společné oslavy. „Nemáme ani jednoho člověka, který by nám nakoupil. Naštěstí tady máme úžasného obchodníka, který nám všem nabídnul, že nám bude nosit nákupy k vchodových dveřím a po odeznění opatření mu to všechno uhradíme, vesnice v tomto směru funguje skvěle," řekla Lisová.

Větrný Jeníkov dementoval informace z tiskové konference. Nákaza nemocí covid-19 v obci neproběhla na výstavě

Větrný Jeníkov na Jihlavsku v těchto dnech zažívá nepříjemné chvíle. Kvůli 14 lidem, u kterých byla prokázaná nákaza nemocí covid-19, musí obyvatelé opět dodržovat přísná hygienická nařízení. Na úterní tiskové konferenci ministra zdravotnictví...

V obci je uzavřený obecní úřad, pekárna, knihovna, muzeum či prodejna zmrzliny nebo hostinec. Funguje mateřská škola. Lidé mají povinnost nosit roušky, a to i v autobusech. Podle České televize vybral autobusový dopravce ICOM transport pět řidičů, které bude nasazovat jen na linky projíždějí Větrným Jeníkovem a nebudou se potkávat s dalšími řidiči. Je to prevence, kdyby se jeho zaměstnanci nakazili.

Bude nutno vyšetřit desítky lidí 

Kulturní dům, ve kterém se vaří obědy, může používat výdejní okénko. Nesmí ubytovávat další lidi. „Za určitých opatření tam necháme ty, co tam bydlí, jsou to dělníci. Teď je posílat jinam už nemá smysl. Nové ubytovávat nebudou," řekl Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Nákaza se podle něj v obci potvrdila v okamžiku, kdy už si řada dalších lidí stěžovala na prodělané příznaky nemoci. „V podstatě jsme přišli do prostředí, kde to (nákaza) už bylo, kde naznáme prvního pacienta. Ve chvíli, kdy se to prokázalo, tvrdili i jiní, že měli příznaky. Nevíme, jestli byl první, nebo to od někoho chytil. Navíc je dnes spousta nosičů bezpříznakových," řekl Kos. Podle jeho odhadů bude nutné vyšetřit desítky lidí. První vzorky testů se odebíraly už dnes, výsledky by mohly být ve čtvrtek odpoledne.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, covid-19, nákaza, karanténa, opatření, Větrný Jeníkov, Martina Ochodnická, Jiří Kos, Česká televize, ICOM transport, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Větrném Jeníkově pokračuje dohledávání kontaktů nakažených. Starostka Lisová je v karanténě | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.