Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z covidu-19 už se v domově v Břevnici vyléčili všichni senioři. Do 2 dnů se povolí návštěvy

Z nemoci covid-19 se v domově pro seniory v Břevnici na Havlíčkobrodsku vyléčil i poslední klient. Karanténa tam dnes může skončit, do dvou dnů budou obnovené návštěvy, řekla ředitelka domova Hana Hlaváčková. V krajském zařízení, které pečuje o lidi s demencemi, se od konce března postupně nákaza objevila u 12 pracovníků a všech 22 klientů, dva z nich zemřeli. Vyléčení všech zaměstnanců oznámil domov 25. května.

„Velmi pravděpodobně umožníme návštěvy od zítřka (úterý), nebo od středy," řekla Hana Hlaváčková. Návštěvy už podle ní fungují v domově pro seniory v Havlíčkově Brodě, pod které břevnické pracoviště patří. „Všichni jsou ukáznění. Návštěvy chtějí chodit, naši klienti se na návštěvy těší, ale probíhá to dobře, respektují všechna opatření," řekla Hlaváčková. Zařízení reguluje denní počet návštěvníků. Všichni musejí být v rouškách a používat dezinfekci. Po návštěvě se větrá a dezinfikují se plochy.

V Břevnici by se v případě dobrého počasí měly návštěvy odbývat především v zahradě domova. „Když nebude příznivé počasí, tak budou muset do nějaké místnosti. Je to tam poměrně malé, takže třeba budou muset být i na pokojích," řekla Hlaváčková.

Profesionální hasiči z Havlíčkova Brodu mají za sebou část první směny v Domově se zvláštním režimem v Břevnici. Tříčlenná směna příslušníků bude sloužit do zítřejší sedmé hodiny ranní, pak ji vystřídá směna další.

První nemocné potvrdily testy v Břevnicích 28. března. Postupně onemocnělo všech 22 klientů, někteří museli být hospitalizovaní v havlíčkobrodské nemocnici, dva zemřeli. Nakazilo se také 12 z 18 pracovníků domova. S chodem zařízení pomáhali v dubnu krajští hasiči.

Havlíčkobrodsko patří na Vysočině k okresům s největším počtem prokázaných nákaz. Od začátku epidemie jich bylo 97, v celém kraji se nakazilo 186 lidí. Vyléčit už se jich stačilo 170, čtyři lidé pozitivní na koronavirus v kraji zemřeli. Ve druhé polovině března platila na Havlíčkobrodsku plošná karanténa obce Kynice s asi 90 obyvateli. Vyléčení i posledního nakaženého v obci oznámili hygienici 21. května. 

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 97
Jihlavsko 14
Pelhřimovsko 2
Třebíčsko 33
Žďársko 40
Celkem 186
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 170
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 4

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 1.6.2020 9:15

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, Břevnice, Vysočina, návštěvy, návštěva, domov, COVID-19, Hana Hlaváčková, okres Havlíčkův Brod, Kraj Vysočina, Krajská hygienická stanice, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z covidu-19 už se v domově v Břevnici vyléčili všichni senioři. Do 2 dnů se povolí návštěvy | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.