Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj Vysočina přispěje svým nemocnicím na testování covidu-19. Pomůže tak i samoplátcům

Kraj Vysočina bude svým nemocnicím přispívat na testování na koronavirus kvůli nákladům, které s tím nemocnice mají. Počítá se statisíci korun. Přispívat bude na testy nařízené lékaři a hygieniky i na testy, které si lidé hradí sami. Testování provádí všech pět krajských nemocnic. Samoplátcovské testování chtěl kraj původně do konce týdne ukončit, zastaví ho ale jen v Pelhřimově, kde je o něj nejmenší zájem.

„To (testování) vyžaduje držet relativně kvalifikovaný personál, je tam spotřeba materiálu, vyžaduje to elektrickou energii a další výdaje, takže to nějak budeme kompenzovat. V tom případě si myslíme, že nemocnice, nikoliv s významným výdělkem, ale beze ztrát, budou schopné samoplátce zatím dělat," řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný.

Cena testu pro samoplátce, kterou zregulovalo ministerstvo zdravotnictví na 1756 korun včetně 82 korun nákladů za odběr, je podle Novotného nedostačující. Aby se pokryly veškeré náklady spojené s testem, musela by být přes 2000 korun. Kraj ji původně stanovil na 2900 korun. „Vejít se do 82 korun nelze, kalkulace je minimálně 300 až 400 za odběr," řekl Novotný.

Jak vysoký bude celkový krajský příspěvek na testy, podle něho kraj vyhodnotí po měsíci. Předpokládá, že za jeden test by to mohlo být do 400 korun.

Odběrová místa fungují v nemocnicích v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Třebíči, Novém Městě na Moravě a v Pelhřimově. V Pelhřimově se od začátku pandemie nového koronaviru nakazili jen dva lidí, v kraji jich bylo 185.

O testy pro samoplátce mají podle Novotného zájem jednotlivci i firmy zaměstnávající zahraniční pracovníky. „Tlak na samoplátce je velký a nechceme je v tuto chvíli honit do jiných krajů,“ řekl Novotný.

Za uplynulý týden otestovaly krajské nemocnice 232 samoplátců, nejvíc Nemocnice Jihlava, kde se nechalo testovat 94 lidí.

Foto Jan Luxík | Zdroj ČTK

Štítky ČR, správa, koronavirus, testy, Vysočina, AUDIO, nemocnice, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, Pelhřimov, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina přispěje svým nemocnicím na testování covidu-19. Pomůže tak i samoplátcům | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.