Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Další dva lidé na Vysočině jsou nakaženi koronavirem. Celkem jich máme už osm

, aktualizováno 17. března 2020, 15:25

K dnešnímu dni má Kraj Vysočina evidováno již 8 lidí nakažených koronavirem. Nové případy jsou hlášeny z obce Kynice na Havlíčkobrodsku, která je od pondělí 16. března celá v karanténě.

„Pozitivní test měli dva starší muži,“ uvedl na dotaz redakce dnes odpoledne Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice.

Během dnešního dopoledne byla na pokyn krajské hygienické stanice vyslána do Kynic na Havlíčkobrodsku výjezdová skupina Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina.

„Sedmičlenný tým zdravotníků, v koordinaci s epidemiologem, provedl hromadný odběr vzorků na COVID-19 celkem u 41 osob.  Odebraný biologický materiál zdravotníci transportovali do jihlavské nemocnice odkud bude následně odeslán do příslušné Národní referenční laboratoře,“ sdělil Petr Janáček, mluvčí krajské záchranné služby.

Lidé v obci se nakazili během hasičské oslavy, ta se konala v sobotu 7. března. Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru z krajské hygienické stanice řekla, že jedním z účastníků oslavy byl někdo z Prahy, kdo byl na koronavirus pozitivní.

V obci jsou policejní hlídky

Obyvatelé uvedené obce od pondělní 11. hodiny nesmějí opustit její území. „Na příjezdových cestách jsou policejní hlídky,“ řekla mluvčí policie Dana Čírtková. Neuposlechnutí výzvy je přestupek proti veřejnému pořádku. Policisté mají ochranné pomůcky, rukavice, respirátory i brýle. Lidé, kteří v obci nemají trvalý pobyt, ji mohou opustit.

Z opatření o uzavření obce existují výjimky. Lidé mohou do práce, pro potraviny, drogerii, léky, krmiva pro zvířata, za lékařskou a veterinární péčí. Nařízení bude trvat do odvolání, minimálně však 14 dnů. V obci s asi 90 lidmi není lékař, škola ani obchod. Krizový štáb tvoří starostka a místostarosta. Právě jednají, řekla starostka Jaroslava Smetanová.

V rámci celé České republiky je aktuálně 396 potvrzených případů.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, nákaza, test, pozitivní, Kynice, COVID-19, Kraj Vysočina, okres Havlíčkův Brod, Krajská hygienická stanice, Jiří Kos, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, Lékárenský komplex Jihlava, Alena Dvořáková, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další dva lidé na Vysočině jsou nakaženi koronavirem. Celkem jich máme už osm | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.