Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejsem žádný vítač ani kývač. Do druhého kola prezidentské volby si věřím, říká Mirek Topolánek

V listopadu loňského roku veřejně oznámil svůj zájem kandidovat v prezidentských volbách a díky podpoře desítky senátorů se stal jedním z devíti prezidentských kandidátů. Řeč je o Mirku Topolánkovi, kterého teď pro vás vyzpovídala redakce Drbny.

Proč by měli voliči hodit do urny právě váš volební lístek?
Nečeká nás úplně jednoduchá doba. Je před námi několik výzev, jak v rámci České republiky, tak v rámci Evropy. Na Hradě by měl sedět člověk, který má sílu, energii, kompetenci, politickou a diplomatickou zkušenost a nerozděluje společnost. Nesmí to být ani vítač ani kývač. Lidé spolu nemusí souhlasit, ale společnost je nyní hrozně rozhádaná. V tom je moje přednost. Jsem schopen mluvit s lidmi v kavárně i hospodě.

Vaši kandidaturu jste oznámil poměrně nedávno. Byl to skutečně tak spontánní nápad? Kdy jste nad tím začal přemýšlet?
O určitém návratu do politiky jsem přemýšlel už nějakou dobu. Nicméně jsme to chtěli udělat pozvolně a přirozeným návratem do veřejného života. Vymyslel to můj kamarád Edvard Kožušník. Měli jsme tu mít v březnu Davida Camerona. Tím jsme to chtěli nastartovat. To se nepodařilo.

Po volbách a po faktickém zamezení vyjednávání o většinové koalice Milošem Zemanem ve mně „Lánská tiskovka“ a dva darované pokusy Andreji Babišovi vyvolaly naprosto spontánní rozhodnutí kandidovat.

ČTĚTE TAKÉ: Pražská kavárna existuje, tvrdí Vratislav Kulhánek

Pokud byste nekandidoval, kdo by ze současných kandidátů měl vaši důvěru?
Měl jsem nějakou preferenci před oznámením mé kandidatury, ale během kampaně jsem ji změnil. Žádná jména říkat nebudu, jsou to mí protikandidáti. Možná i díky tomu, že jsem neviděl žádného kandidáta, který by mohl Miloše Zemana ve druhém kole porazit, jsem oznámil svou kandidaturu. Jsem přesvědčen o tom, že ve druhém kole mám vyšší šanci právě já.

V jednom z rozhovorů jste řekl, že pokud nepostoupíte do druhého kola, podpoříte kohokoliv, kdo by kandidoval proti Miloši Zemanovi. Jsou pro vás tedy všichni další kandidáti volitelní?
Teď bych svou odpověď trochu modifikoval v tom smyslu, že se mi to zkomplikuje v případě, že Miloš Zeman nebude v druhém kole. Pokud ve druhém kole nebudu já ani Miloš Zeman, tak si z těch dvou vyberu. Pokud budu ve druhém kole já, podpořím sebe (smích). Jestli se dostane do druhého kola Miloš Zeman, podpořím kohokoliv jiného. To stále platí.

V minulých volbách do poslanecké sněmovny příliš anti-kampaň proti Andreji Babišovi neuspěla. Naopak, dost možná mu přihrála další hlasy. Nebojíte se, že se tak stane i ve vašem případě?
Nikoliv.

V kandidatuře na prezidentský post vás podpořilo deset senátorů. Nemůžete tím být znevýhodněn oproti kandidátům, kteří získali občanské hlasy?
Ústava pamatuje na tři naprosto rovnocenné způsoby, jak usilovat o kandidaturu. Považoval jsem naprosto za přirozené, že ti, kteří nemají vazbu na konkrétní politiky a politiku nedělají, půjdou občanskou cestou. Je pravdou, že si touto cestou otestovali svou volitelnost. Je to spíš informace pro ně než pro samotnou volbu.

Pokud byste byl zvolen prezidentem, chcete stmelovat veřejnost. Přijde vám, že je nyní rozdělena?
Je výrazně rozdělena. Daleko více než před osmi lety, kdy jsem z politiky odešel. Je rozdělena na skupinu, kterou oslovuje Miloš Zeman, což jsou podle průzkumů lidé s nižším a středním vzděláním, lidé starší a lidé, kteří mají strach z nekontrolované migrace, nemoci a chudoby. Výjimky potvrzují pravidlo. Pak je tady druhá skupina, kterou oslovují takzvaní „antizemani“. Těm se stejně jako mně nelíbí odklon zahraniční politiky, nelíbí se jim postupné zmenšování svobody a rezignování na polistopadový vývoj. Jelikož jsou mými prioritami svoboda a bezpečí, snažím se oběma prioritami oslovit obě tyto skupiny.

Nejsem ani Zemanem ani antizemanem. Uvidíme po prvním kole, zda tato strategie byla úspěšná. Do druhého kola si ale věřím.

ČTĚTE TAKÉ: Pro podpisy senátorů a poslanců by si Michal Horáček nešel

Čím chcete docílit zmíněného stmelování?
Můžete mít ostré názory. Je to rozhodně lepší než nemít žádné. Mám dvacet let stejné názory a pokud jsem je změnil, tak jenom díky tomu, že se změnil ten problém. Nemusím se stylizovat do nějaké role, nepotřebuji poradce a většinu těchto problémů jsem už historicky musel řešit. Vidím problémy obou skupin jako oprávněné. Je nezbytné nikoho nenálepkovat a nezesměšňovat. Je třeba s lidmi více mluvit a otevřeně jim to vysvětlovat. To může udělat jen člověk, který není zaujatý a orientovaný pouze na jednu z obou skupin. 

Jednou z vašich ústavních pravomocí by v případě zvolení bylo udělování milosti. Za jakých okolností byste o ní uvažoval?
Milost je instrument, který má prezident výlučně v ruce. Několikrát jsem už říkal, že tato pravomoc může fungovat např. z humanitárních důvodů, kdy je člověk těžce nemocný a třeba ve vězení umírá. Nebo pro matku pěti dětí,  ve vězení za bagatelní trestný čin. K těmto případům bych přidal navíc ještě jeden.  Zjevnou politickou šikanu. Speciálně nyní je to nyní modelová situace v Katalánsku, kde došlo zřetelně k ovlivnění voleb. Jeden šéf politické strany byl ve vězení, druhý na útěku. Tím byly volby nepochybně poznamenány. Skutečně je potřeba posuzovat případ od případu.

V případě Jiřího Kajínka byste tedy milost neudělil?
Jiří Kajínek je zdravý a nesplňuje žádný ze zmíněných parametrů. Kdybych omilostnil Jiřího Kajínka, tak bych tím jasně ukázal, že se soudy (i odvolací) v České republice zmýlily a zpochybnil bych tím justiční soustavu. Neznám ale případ detailně.

Jak se na vaší kandidaturu dívá rodina?
Dobře. Mám velmi širokou rodinu. Žena mě absolutně podporuje. Byl to první člověk, kterému jsem o své kandidatuře řekl a bez jejího souhlasu bych do toho nešel. Samozřejmě mě podporují také děti.

Víte, kdo by byl v případě vašeho zvolení prezidentem například vaším kancléřem nebo tiskovým mluvčím?
To je velmi frekventovaná otázka. Tým kolem Miloše Zemana je problematický. Tiskový mluvčí vlastně není tiskovým mluvčím, ale „viceprezidentem“ a například kancléř nedostal prověrku. Zcela jistě bych si přivedl svůj tým. Je to normální na celém světě. V tento moment to nemám vyřešeno. Pokud bych nyní zveřejnil nějaké jméno, vystavil bych tu osobu neskutečnému tlaku. To neudělám ani náhodou. Pro spolupracovníky, které bych si vzal na Hrad, mám několik předpokladů, které musí naplnit. Musí být profesionály, ale zároveň do toho musí dávat také trochu srdce. Netoužím po mediálních hvězdách. Tiskový mluvčí je v mém pojetí člověk, který organizuje tiskovou konferenci a komunikuje s novináři. Nechci po něm žádné další zasahování.

Ani během této kampaně nemám tiskového mluvčího, proto jsme na estrádní pořad, kde se měli setkat mluvčí kandidátů, mohli poslat maximálně mně. To by ale asi nebylo úplně vhodné.

Mezi oponenty není žádná žena. Mrzí vás to?
Mrzí. Pokud by kandidovala vhodná kandidátka, tak bych nekandidoval a podpořil ji. Ten důvod neúčasti žen je jasný. Politika je tvrdé, mužské prostředí. Ženy často figurují v komunálním prostředí. Jsou starostkami obcí a měst. Dělají něco užitečného pro obec, navíc jsou doma a neztrácí kontakt s rodinou. Pokud vstoupí do vrcholové politiky, tak si musí připadat jako v hokejové šatně.

Kampaň spěje ke konci. Je něco, co byste udělal jinak?
Začal bych o měsíc dříve. Určitě bych do toho nešel bez peněz, bez týmu a přípravy. Také bych asi nechodil do debat o osmi lidech. Jsou extrémně ploché a bez podstaty věci. Chybí tam střet a hloubka. Navíc se neustále opakují stejné otázky. Lidé mají právo vědět, že jejich prezident má názory a případně jaké má názory. Také je podstatné vědět, jak by se choval v krizové situaci. To v diskuzích lidé nepoznají. Podobnými pořady jsem ztratil čas na diskuzi s lidmi v regionech, na vesnicích, ve městech.

Tento víkend probíhá v Ostravě kongres ODS. Co se podle Vás ve straně změnilo od doby, kdy jste byl předsedou vy? Je Petr Fiala mužem na svém místě?
Řekl bych, že rozhodnutí nahradit mě v dané chvíli Petrem Nečasem nebylo správné. Později se vlastně ukázalo, že bylo dokonce zásadně chybné. Petr Nečas nikam stranu neposunul a spíše poztrácel zbytek voličů, kteří straně zbyli. Reálně hrozilo to, co nyní sociální demokracii. Petr Fiala přišel v situaci, kdy prováděl záchranné práce a stranu úspěšně provedl soutěskou smrti. Zbavil ji nánosu, který zbyl po mně a Petru Nečasovi. Jak dalece ji očistil na regionální úrovni nedokáži posoudit. Každopádně to, co předvedl, je dobrý základ pro další volby. V poslední době mě přesvědčuje, že to zvládá. ODS nyní musí navolit nové vedení a dát mu silný mandát.

Říkal jste, že se vám zpět do politiky úplně nechtělo. Pokud se prezidentem nestanete, hodláte se z politiky opět stáhnout, nebo máte v plánu se zapojit jinak?
Je pět variant. Mohu ve volbách propadnout. V takovém případě bych se vrátil zpět do byznysu a vydělával peníze. Ukázalo by se, že návrat není možný. Druhá varianta je, že nepropadnu, ale nepostoupím do druhého kola. Pak bych o tom minimálně uvažoval. Třetí možností je, že nevyhraji, ale postoupím do druhého kola. Tam platí to samé, co v předchozí variantě. Čtvrtou variantou je, že vyhraji a budu vykonávat prezidentský mandát.

Poslední variantou je, že se potvrdí teorie některých lidí, že si Miloš Zeman bude pohrávat s Ústavním soudem a bude chtít volby zpochybnit. V takovém případě bych do toho šel určitě. Znamenalo by to totiž to, že by se volby musely opakovat.

Je pravděpodobné, že jako prezident byste řešil druhý pokus o sestavení vlády Andreje Babiše. Jak se tomu případně postavíte? Dal byste mu druhý pokus?
Řekl bych: „Milý Andreji, nemáš doposud vyřešen svůj osobní problém. Proto chci, abys mi navrhl premiéra, který ti bude vyhovovat. Vyhrál jsi volby a já to respektuji. Přines mi deklarovanou většinu v poslanecké sněmovně. Pak jmenuji Tvého nominanta.“

Jak vůbec hodnotíte pozici Andreje Babiše v politice?
Vyhnu se této otázce. V minulosti jsem hodně o jeho vlivu na českou politiku psal a mluvil. Jeden z mých prvních textů před volbami v roce 2013 byl text „Zastavme ho“. Myslím, že není zdravé, když jeden z nejbohatších lidí, vlastník médií a člověk s vlivem na všechny represivní složky, má zároveň takovou politickou moc. Přestal jednoduše fungovat systém vah a protivah. Lidé chtějí slyšet jednoduchá řešení na složité problémy. To znamená velké ohrožení pro naší demokracii.

Kdo se podle vás dostane do druhého kola?
Je to složitá otázka. Miloš Zeman má všemi těmi zkreslenými průzkumy vytvořenou zdánlivě neotřesitelnou pozici postupu do druhého kola. Je možné, že mu skutečně jeho voličstvo toto zabezpečí. Další postupový post je „vabank“. Jsou tu tři nebo čtyři jména. Já si věřím. Pokud to nevyjde, nestihli jsme to a chyběl nám měsíc. Myslím si, že by voliči neměli dovolit hru, která je stále zřetelnější. Andrej Babiš totiž nikdy nesází pouze na jednoho koně a proto mu vyhovuje duel pana Drahoše proti Miloši Zemanovi. To bych pokládal nejen za prohru všech kandidátů, ale hlavně občanů.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky Miloš Zeman, volby, Mirek Topolánek, politika, Andrej Babiš, mluvčí, Petr Nečas, Drbna.cz, Jiří Kajínek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejsem žádný vítač ani kývač. Do druhého kola prezidentské volby si věřím, říká Mirek Topolánek | Život a styl | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.