středa 19. května 2021 Ivo

Co se skrývá za sklenkou aneb Jaro patří frizzante

Jestliže se babí léto spojuje s burčákem, příchod zimy s Beaujolais nebo, pokud chcete, s jeho tuzemskou variantou Svatomartinským a období adventu symbolizuje voňavý svařák, pak se přímo vybízí spojovat příchod teplých jarních dnů s frizzante. Nejen u mladší generace je tento trend posledních let stále oblíbenější.

Název pochází z italštiny a znamená jemně perlivé víno. Zatímco v Itálii je frizzante tradičním přívlastkem vína Prosecco, v našich zeměpisných šířkách se pro jeho výrobu používají odrůdová vína, jejichž vůně i chuť ladí s jemným perlením. Nízký obsah oxidu uhličitého podporuje ovocnou chuť a svěžest vína. Při výběru vhodné odrůdy a kvalitního vína nabídne kombinace s jemnými bublinkami jedinečný chuťový zážitek. 

Jemné perlení zajistí oxid uhličitý, který se v malém množství napouští přímo do lahve při plnění. Metoda je ve srovnání s tradiční výrobou šumivých vín výrazně rychlejší, levnější a vhodnější pro mladá a lehká vína.

Partnerem nového seriálu Drbna Vinařka je rodinné BV vinařství. Rubrika vzniká ve spolupráci s agenturou Taktiq Communications.

B\V vinařství, nejoceňovanější moravský vinař na zahraničních výstavách, vyrábí frizzante od roku 2015. V těchto dnech uvádí na trh aromatické a svěží Frizzante vyrobené z Muškátu moravského a oku i jazyku lahodící růžové víno z odrůdy Zweigeltrebe.

„Obě vína jsou suchá, aby vynikla samotná chuť našich kvalitních hroznů. Frizzante pro nás není jen jarní zastávka. Je to plnohodnotné víno, které patří právě k jarním a letním měsícům. Přívlastková vína z loňské sklizně naopak ještě neprodáváme,“ říká Vlastimil Valenta, ředitel B\V vinařství. 

Doporučuje se, aby se Frizzante servírovalo při teplotě 5-7 °C. Výborně se hodí k čerstvým salátům a k ovoci. Skvělé je k lehkým jídlům, ale také ke krémovým dezertům nebo zmrzlině. Když ho přidáte do piknikového košíku nebo otevřete na grilovací párty či zahradní oslavě, rozhodně neuděláte chybu. Díky svým vlastnostem i ceně úspěšně konkuruje obvyklým aperitivům. S oblibou se přidává do svěžích letních koktejlů a střiků. Díky nižšímu obsahu alkoholu krásně osvěží a neublíží ani v horkých letních dnech.

Definitivně přichází jaro! Hřejivé slunečné dny, čas pikniků, grilování a setkávání s přáteli. Čas frizzante, pozdrav v láhvi od jiskrného podzimního slunce minulého roku. 

Co se skrývá za sklenkou aneb Když je víno plné slunce

Jaro je zatím trochu nesmělé, ale práce na vinici je o poznání příjemnější než v zimě, kdy jsme vás učili, jak správně ostříhat. Vlastně by se dalo říct, že v slunečných jarních dnech je vinohrad oázou klidu a pohody. Alespoň tak to v Mutěnických...

Co se skrývá za sklenkou aneb sklep(mistr) dělá víno

Mohlo by se zdát, že není příjemnějšího místa než vinný sklep. Teploty jsou stálé, na těch venkovních prakticky nezávislé, takže i v zimním mrazivém nebo sychravém počasí je tu celkem příjemně. Nikdo neobtěžuje, není vás vidět ani slyšet, na...

Co se skrývá za sklenkou vína aneb Kdo chce slopat, musí kopat. Vinohrad ani v zimě nespí

Únor přinesl mráz a sníh i na sluncem zalitou jižní Moravu. Bílý poprašek pocukroval střechy, pole a vinohrady, aby udělal tuto blátivou a viry prošpikovanou zimu aspoň pro oko trochu snesitelnější. Spoustu lidí má za to, že vinohrady (nebo...

Ohodnoť článek

Foto BV Vinařství

Štítky drbna vinařka, víno, vinohrad, BV vinařství, frizzante

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.