Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

SOUTĚŽ: Připravit, pozor, Ji.hlava! Festival dokumentů začíná za devět dní, vyhrát akreditaci můžete již teď

Wenders, Godard, Herzog i české dokumentární novinky. Dvaadvacátá Ji.hlava má nabitý program, výjimečné hosty a v doprovodném programu myslí i na děti. 22. ročník Ji.hlavy proběhne letos ve dnech 25. až 30. října.

Hned tři velká jména světového filmu představí letošní ročník Ji.hlavy. Německý režisér Wim Wenders, proslavený snímkem Nebe nad Berlínem, uvede novinku Papež František: Muž svého slova (2018). Druhou hvězdou letošní Ji.hlavy bude klasik francouzské nové vlny, sedmaosmdesátiletý Jean-Luc Godard. Na festivalu bude uveden jeho film Kniha obrazů (2018), za který získal od poroty v Cannes vůbec poprvé v historii zvláštní Zlatou palmu. Ji.hlava uvede také zatím poslední film Wernera Herzoga Setkání s Gorbačovem.

Z českých novinek se může divák těšit třeba na film Robina Kvapila a Radima Procházky nazvaný Máme na víc. Tématem je předvolební kampaň Michala Horáčka, kterému dělal Kvapil poradce. Dokumentarista Jiří Holba ve filmu Feral představuje osobnost Karla „Charlieho“ Soukupa, slavného undergroundového písničkáře a signatáře Charty 77, který posledních třicet let žije v australské buši jako poustevník. Prožitek vězení“ pak slibuje čtyřhodinový snímek Karla Žaluda Uzamčený svět, který zachycuje osudy tří vězňů.

Ji.hlava dětem zve na promítání i worshopy

Letošní Ji.hlava bude mít rovněž bohatý dětský doprovodný program, který nabídne filmové projekce, workshopy a koncerty pro děti od dvou do čtrnácti let. „Školáci i předškoláci mohou letět do vesmíru či se potopit pod hladinu oceánu v kupoli mobilního planetária, v němž se budou promítat přírodovědné dokumenty. Po celý den bude pak fungovat dětský koutek,“ říká k dětskému programu ředitel Centra dokumentárního filmu Šimon Bauer, který se na akci podílí.

Program nabídne také workshopy rozdělené podle věkových kategorií. „Větší děti budou mít možnost vyrobit si vlastní cameru obscuru třeba z plechovky od limonády, nebo vyzkoušet, jaké to je vnímat okolní svět pouze ušima. S rapperem Bonusem a Mary C z rádia Wave si pak mohou nahrát vlastní filmový soundtrack,“ dodává Bauer. Chybět nebudou ani každodenní divadelní představení, třeba Buchty a loutky nebo promítání večerníčků.

Inspirační fórum v Horáckém divadle

Další festivalovou novinkou bude letos přestěhování Inspiračního fóra, které každoročně zve do Ji.hlavy zajímavé nefilmové hosty. Přednášky a rozhovory bude hostit zrekonstruovaná Zkušebna v Horáckém divadle. Horácké divadlo bude také vůbec poprvé plnohodnotným zázemím pro diváky: na obou scénách budou probíhat po celou dobu festivalu filmové projekce. A nově zde bude také akreditační centrum.


A právě akreditaci si můžete buď zakoupit běžným způsobem, nebo ji vyhrát v soutěži s Jihlavskou Drbnou. K dispozici jsou dvě akreditace, stačí správně zodpovědět soutěžní otázku a mít štěstí při slosování. Soutěž trvá do soboty 20. října do 18:00.  

Soutěž o akreditace na Mezinárodní festival dokumentárních filmů

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Tisková zpráva | Foto Dalibor Mašek | Zdroj Mezinárodní festival dokumentárních filmů

Štítky soutěž, film, Jean-Luc Godard, Wim Wenders, Werner Herzog, divadlo, Papež František, Robin Kvapil, Michail Sergejevič Gorbačov, Berlín, Radim Procházka, Michal Horáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Připravit, pozor, Ji.hlava! Festival dokumentů začíná za devět dní, vyhrát akreditaci můžete již teď | Soutěže | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.