Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na trénincích jsme si pouštěli fandění z repráků na co nejvyšší hlasitost, popisuje kapitán českých baseballistů

Čeští baseballisté šokovali fanoušky svým vystoupením na World Baseball Classic, a to v tom nejlepším slova smyslu. World Baseball Classic funguje v podstatě jako mistrovství světa v baseballu, koná jednou za čtyři roky a účastní se ho ty největší světové hvězdy. Na WBC se v březnu představili ti nejlepší hráči z prestižní americké MLB, ale také čeští hráči, kteří kromě toho, že zvládají hrát baseball na světové úrovni, chodí do práce. Kapitán české baseballové reprezentace Petr Zýma obléká dres pražských Eagles a pro Drbnu se rozpovídal o atmosféře WBC, o přirovnání k hrdinům příběhu Kokosy na sněhu, ale také o tom, proč si český tým při trénincích pouštěl z repráků zvuky simulující zaplněný baseballový stadion.

„Kokosy na sněhu? Příměr je to humorný, ale tím to končí.“

Byl pro vás World Baseball Classic největším zážitkem v baseballové kariéře?
Jednoznačně! Žádná jiná akce tomu nesahá ani po kotníky, pro všechny baseballisty je tahle akce naprostým vrcholem. Viděli jsme největší světové hvězdy, jak prožívají zápasy jako malí kluci, což se ukázalo třeba ve finále mezi Japonskem a USA.

Některá média vás přirovnávala k hrdinům filmu Kokosy na sněhu. Neurazilo vás to trochu?
Tenhle příměr je velká nadsázka, nemám ho vůbec rád a nechci ho vůbec přiživovat, protože tak to opravdu není. Vzniklo to nějakým vtipem, ale pravdou je opak, protože podmínky máme v České republice výborné. Bohužel nemáme profesionální smlouvy, ale podmínky, nadšení a lásku k tomu sportu máme. V tom k baseballu přistupujeme jako maximální profesionálové. Ani postup na turnaj, který je za námi, nebereme jako náhodu, ale jako důkaz toho, že to česká komunita dělá dobře. Příměr je to tedy humorný, ale tím to končí.

Petr Zýma se narodil 28. července 1989, celý život obléká dres pražských Eagles a osmým rokem pracuje ve společnosti, která prodává cenné papíry, kde se stará o klíčové klienty a jejich edukaci.

Jak velký byl o český tým zájem ze strany médií?
Od začátku byl velký zájem o náš příběh, ve kterém hraje velkou roli to, že nemáme profesionální smlouvy a chodíme na tréninky až po práci. To je něco, co Japoncům, kteří jsou velmi precizní a poctiví, hodně imponovalo. V tomto směru tedy byl zájem o nás obrovský. Stejně tak tomu bylo i ze strany Major League Baseball, což je pořádající organizace. I jim jsme ukázali, že Česká republika je na mapě světového baseballu a cítili jsme jejich obrovskou podporu.

Byl nějaký moment, který na český tým vyloženě strhl pozornost?
To byla možná ta chvíle, kdy jsme odehráli zápas s domácím Japonskem, které celý šampionát nakonec vyhrálo, a kdy jsme nad tak obrovskými favority dokonce chvíli vedli. Sice jsme prohráli, ale po zápase jsme zatleskali všem divákům, zatleskali jsme soupeři a v ten moment se opravdu strhla úplná lavina a ten zájem o nás byl skutečně enormní. Japoncům se líbilo, že hrajeme hru naplno, ale respektujeme zásady fair play, nemáme problém ocenit soupeře a v ten moment jsme byli opravdu zaplavení obrovským zájmem, ale i podporou a vděkem ze strany japonských fanoušků.

„Trénovali jsme v rámusu unikátních zvuků z toho stadionu, které jsme si pouštěli při trénincích na co největší hlasitost z repráků“

Jaké je nastoupit před 50 tisíci diváky v Tokyo Dome proti domácímu Japonsku?
Věděli jsme, že tohle bude největší moment v našich kariérách. Všichni jsme si přáli hrát v Tokyo Dome v tom rozlosování, jaké jsme měli, tedy i proti domácímu Japonsku. Japonská kultura fandění je ve světě naprostý unikát, takže i na to jsme se připravovali.

Jak?
Veškerý trénink jsme podrobili tomu, že jsme trénovali v rámusu unikátních zvuků z toho stadionu, které jsme si pouštěli při trénincích na co největší hlasitost z repráků, abychom naše mozky aspoň trochu připravili na šok, protože to je přirozená reakce a případný šok by nás mohl trochu zmrazit, takže jsme dělali všechno pro to, aby se to nestalo, což se nám povedlo. Prostě jsme si našli audiozáznam fanoušků přímo z Tokyo Dome z nějakého vyhroceného zápasu, pustili jsme si to do smyčky do repráků a tři hodiny v tom trénovali. Bylo to na zblbnutí.

Vyplatilo se to?
Trenéry i hráče musím pochválit, nemohli jsme si dovolit zratit ani minutu z toho zápasu, protože v tu chvíli by nám soupeři na takové úrovni totálně naložili. Povedlo se nám přijít do toho zápasu připravení a užít si unikátnost toho prostředí tak, aby nám to pomohlo. Ve skupině jsme byli jediný tým, který nad Japonskem vedl a docela dlouho jsme mu byli i vyrovnaným soupeřem.

„Japonci? Nešlo jim nefandit“

Japonci turnaj vyhráli. Fandil jste jim?
Nešlo jim nefandit. Po to všem, co jsme v Japonsku zažili a jak k nám přistupovali i ti hráči. Například Shohei Ohtani si vzal na přílet na semifinále do Miami českou čepici. Myslím, že získali hodně fanoušků z celé České republiky. Osobně doufám, že by se mohla navázat nějaká větší spolupráce s Japonskem, dokážu si představit, že bychom tam s nároďákem zavítali v rámci další přípravy.

Vy jste se premiérově probojovali mezi elitu a hned jste se uvedli výhrou nad Čínou. Jaká byla potom atmosféra v šatně?
Výhra s Čínou byla pro nás vrcholem. Byla to první výhra na turnaji WBC, která nám dala obrovskou šanci na to, že se kvalifikujeme na ten další, což se podařilo. Atmosféra po zápase s Čínou byla skvělá, ale já si ji moc neužil, protože mě hned po odchodu z dugoutu odchytla dopingová kontrola, takže jsem další minuty trávil s nimi.

Zajistili jste Česku účast v dalším ročníku World Baseball Classic, který se bude konat v roce 2026. Budete hrát?
Výborná otázka. Je to všechno hodně čerstvé. Je mi 33 let a od všech hráčů teď očekávám, že půjdou extrémně do sebe a vytvoří nejvíc konkurenční prostředí, co tu kdy bylo. Já budu všechny tlačit, aby se o ty posty poprali a jestli budu zdravý, tak budu i já mezi těmi, kdo budou o ten post usilovat, teď to ale nedokážu říct. Zatím se soustředím na září, kdy nás čeká mistrovství Evropy. Česká komunita čeká na medaili dlouhá léta a my chceme být těmi prvními, kdo ten úspěch přinese.

Jak vás přijali lidé doma v České republice?
Jsem doma zhruba týden a přijetí je hodně zajímavé. Od prvního dne jsme všichni v práci, protože dovolenou musíme šetřit a moc jí není, ale každý den k tomu rozdáváme mediální výstupy. Za tuhle pozornost jsme moc rádi, protože věříme, že Čechům pomůže přiblížit náš nádherný sport, který je svou dynamikou trochu odlišný od sportů, které jsou Češi zvyklí sledovat. Mediální povinnosti si všichni náramně užíváme.

Kde vás v nejbližší době fanoušci uvidí hrát?
Některé kluby včetně nás Eagles Praha už o víkendu hrají přípravné zápasy, protože příští týden už začíná extraliga. My budeme hrát v sobotu 25. března od dvou hodin odpoledne přípravný zápas s Tempem na Krči. Klub Eagles Praha to je moje srdcová záležitost, snažím se ho vést a rozvíjet a těším se na to, až se mi uvolní program a budu mít čas zase po práci chodit trénovat a zlepšovat se.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Petra Zýmy

Štítky rozhovor, sport, baseball, WBC, Praha, Petr Zýma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na trénincích jsme si pouštěli fandění z repráků na co nejvyšší hlasitost, popisuje kapitán českých baseballistů | Rozhovory | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.