Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Společně strávený čas považuji za jednu z nejcennějších věcí, říká spisovatelka Ivana Fexová z Jihlavy

Možná její knížky čtete doma s dětmi. Příběhy o psech Fany a Berym píše učitelka jihlavského gymnázia Ivana Fexová podle svých vlastních zážitků z chalupy v Kostelní Myslové. Před nedávnem vyšlo už čtvrté vyprávění o zvířecích kamarádech. Spisovatelka teď připravuje novou knihu s novým hlavním hrdinou, kocourkem Džínem.

Příběhy vyprávějí o skutečných psech Fany a Berym. Se svými páníčky bydlí na Jihlavsku a zažívají nejrůznější dobrodružné příhody.

Všechny čtyři díly mají stejnou kompozici. „Je tam příběh, test pozornosti, krkavčí miniškolička a křížovka. Spojují je jen hlavní hrdinové a to, že každý díl je vyprávěním o jiném ročním období. Ten poslední je tedy logicky o zimě,“ představuje svoje knihy Ivana Fexová.

Knihy záměrně píše tak, aby je společně s dětmi četli i dospělí. „Společně strávený čas považuji za jednu z nejcennějších věcí,“ vysvětluje Ivana Fexová.

Příběhy mají trochu netradičního průvodce – krkavce Emana. Autorka dětských knížek jej zvolila jako postavu, nad kterou by se děti měly zamýšlet. A učit se spolu s ním, co je dobré, a co ne.

Krkavec je zajímavější

„Měla jsem období, kdy mě zajímalo, jak žijí ptáci. Jaké mají návyky, hlasy, čím je ten který druh zvláštní. Nad Kostelní Myslovou létají právě tihle ptáci. Možná to jsou havrani, nevím. Ale mně se krkavec zdál zajímavější,“ upřesňuje Ivana Fexová.

Podle odezvy od školáků je jasné, že příběhy z vysočinské přírody milují. Baví je nejen knihy, ale i besedy s autorkou.

Tam je nejvíce přivede do varu závěrečné luštění křížovky, protože děti jsou přirozeně soutěživé. „Také se jim velice líbí ilustrace Lucie Vávrové. Jsou jim blízké, protože přesně vystihují situaci a náladu,“ popisuje svoje zkušenosti se čtenáři Ivana Fexová.

Už teď se mohou milovníci zvířecích příběhů těšit na dalšího hrdinu. Spisovatelka chystá knihu o kocourku Džínovi s téměř pravdivým příběhem, kdy kocourek poznává svět kolem sebe a zvířata v okolí chalupy v Kostelní Myslové.

Šifrované dopisy pro kocourka

Největším dobrodružstvím jsou šifrované dopisy, které mu kdosi posílá spolu s hádankami. Ty ho v závěru dovedou k tajuplnému příteli, nebo přítelkyni.

Jak to bude, to se ještě uvidí. „Příběh je opět plný dobrodružství a napětí. Děti v něm poznávají povahu koček. Těch roztomilých, ale i svéhlavých zvířat, která nám dávají tolik lásky a radosti,“ doplňuje informace o chystané knize spisovatelka. V šuplíku už také čeká pátý díl o Fany a Berym.

Nejdříve příběhy pro vnučku

Knihy se zvířecími hrdiny začala Ivana Fexová psát před několika lety. Začalo to díky vnučce Elišce, která za prarodiči jezdila na chalupu do Kostelní Myslové.

„Když byla menší, bavily ji historky o psech Fany a Berym. Jednou jsem jí poslala dopis s novým příběhem. A pak mě napadlo, když se to líbí Elišce, třeba by o čtení stály i jiné děti. A podařilo se,“ vzpomíná spisovatelka na své začátky.

Psaní je Ivaně Fexové jako učitelce českého jazyka a literatury a psychologie velmi blízké a může při něm využít bohaté zkušenosti ze své práce. Literaturu a vše okolí ale miluje už od dětství, kdy na ni pod vánočním stromečkem čekaly haldy knih.

Měla ráda, když jí babička recitovala básničky a děda vyprávěl o strašidlech žijících v lesích kolem Křemešníku. „Každopádně mám tyhle zážitky z dětství pevně vrostlé v mysli a trochu se považuji i ve svém věku za dítě,“ dodává s úsměvem Ivana Fexová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky rozhovor, Ivana Fexová, Kostelní Myslová, Jihlava, kniha, Fany a Bery, pes, dobrodružství, děti, rodiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společně strávený čas považuji za jednu z nejcennějších věcí, říká spisovatelka Ivana Fexová z Jihlavy | Rozhovory | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.