Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jak mluvit s dětmi o koronaviru? Vysvětlujte, uklidňujte, sdílejte pozitivní zprávy

Situace, ve které se nyní nacházíme, je náročná nejen pro dospělé. Vnímají ji i děti. Zvláště ty v předškolním věku si mohou na základě toho, co slyší, vytvořit vlastní fantazie, které mohou být pro dítě ohrožující. Děti se mohou bát, mohou být náladové a vyžadovat pozornost od dospělých více, než je obvyklé. Jak tedy s nimi mluvit o koronaviru?

Zásadní je zachovat rutinní činnosti – stejný průběh dne dává dětem pocit bezpečí. I když je zavřením škol rutina do velké míry narušena, přesto by se měly děti doma ve stejný čas převlékat, mýt, v určitý čas si sednout k úkolům, dodržovat čas jídel, usínání a podobně.

Děti, které se bojí o sebe i své blízké, potřebují od dospělých slyšet to, že všichni kolem nich dělají vše, co mohou, aby zůstali zdraví a aby se nemoc nešířila. Je důležité dětem opakovat zásady správné hygieny a také zdůrazňovat důležitost ochranných pomůcek.

Dospělí by měli omezit sledování zpráv, pokud jsou s nimi děti. Děti totiž mohou informace, které slyší a nerozumí jim, znejistit. Případně jim vše, co slyší, vysvětlíme.

Informace o současné situaci dětem vysvětlujme s přihlédnutím k jejich věku. Je důležité rozpoznat důvěryhodné zdroje a vyhnout se poplašným a nepravdivým zprávám.

Rodiče by svým dětem měly co nejčastěji číst pohádky, zejména před spaním. Děti se díky nim mohou zklidnit. Důležitý je i fyzický kontakt s rodiči. Dobrý spánek dětí i dospělých je důležitý pro fyzické i duševní zdraví.

Po sociálních sítích se šíří řada vtipů na téma koronavirus. To je dobrý prostředek k rozptýlení dětí. Humor je jedním ze způsobů, jak čelit zátěži a strachu, radí dále odborníci.

Neméně důležité je sdílet s dětmi všechny pozitivní zprávy. Třeba o solidaritě, o tom, jak můžeme pomoci ostatním.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, děti, komunikace, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak mluvit s dětmi o koronaviru? Vysvětlujte, uklidňujte, sdílejte pozitivní zprávy | Radilka | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.