Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Silueta Francie na Vysočině, to je Suzanne Renaud v Petrkově

Zajímavý osud stojící za připomenutí. Suzanne Renaud byla francouzská básnířka, která navždy spojila svůj život s Petrkovem na Vysočině.

K poezii Suzanne přivedla První světová válka. Voják, do kterého se zamilovala, když ho ošetřovala v Nazaretu, padl na frontě. Podle její biografky bolest právě z této rány byla to, co jí k poezii přivedlo. Když pak vydala svoji první sbírku ve Francii v roce 1923, přivábila srdce Bohuslava Reynka, českého básníka a překladatele. Po svatbě se novomanželé usadili na Reynkově statku v Petrkově na Vysočině.

Mnichovská zrada 

Ne, že by se tam Suzanne po své rodné Francii nestýskalo. Česky nemluvila a těšila se na vysočinském venkově široké pozornosti, až příliš. Ale právě život v Československu jí pomohl porozumět tomu, jak zdejší společnost vnímala události v Evropě, která byla znovu na prahu války. Třeba mnichovskou zradu. Za Francii se tehdy styděla. Nedovedla pochopit, co její rodná země Československu udělala, že Francouzi tomu nerozumí nebo, hůř, že to ignorují.

Po druhé světové válce, během níž byli Ryenkovi vyhnáni nacisty z domu, se jim jako mnohým lidem u nás nedostálo úlevy na dlouho. Jejich petrkovský statek byl zestátněn, zůstal jim jen dům v nuzných podmínkách. Suzanne Renaud se do Francie už nepodívala. Zemřela ve svých 74 letech v Havlíčkově Brodě. 21. ledna tomu bylo šedesát let od její smrti.

Kdo si chce Suzanne připomenout, navštivte v Petrkově Česko-francouzské centrum.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Poskytnuto Evou Decroix

Štítky blog, Eva Decroix, Suzanne Renaud, Francie, Petrkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silueta Francie na Vysočině, to je Suzanne Renaud v Petrkově | Blogy a komentáře | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.