Počasí dnes12 °C, zítra19 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

DUBEN NA DRBNĚ: (Ne)obyčejná maminka, parkování v Jihlavě, žáci útočící na kachny, neshody v Jeníkově

Čtvrtý měsíc roku 2024 patří minulosti. Také duben byl bohatý na nejrůznější témata z našeho regionu. Čtenáři, kteří zavítali na náš web, se dočetli řadu aktuálních zpráv. Pojďme si v následujících řádcích shrnout to nejdůležitější, co se během uplynulého měsíce odehrálo nejen v krajské Jihlavě.

(Ne)obyčejní

V Golčově Jeníkově na Havlíčkobrodsku bydlí Tereza Novotná, která je maminkou téměř tříletého syna Michaelka. Narodil se v 38. týdnu těhotenství. Po jeho příchodu na svět to vypadalo, že jde o zdravého chlapečka. Tato idyla ale vydržela jen pár hodin. Tereza se čtyři hodiny po porodu dozvěděla krutou zprávu – Míša má poškozený mozek a zřejmě se ani nedožije rána. Tento kritický scénář ale nenastal. Dnes jsou Míšovi tři roky. Má několik závažných diagnóz, péče o něj je nepřetržitá a velmi náročná, přesto všechno dělá Míša mamince radost. Tereza Novotná, která je velkou bojovnicí stejně jako Míša, je naší další (Ne)obyčejnou. 

Syn má poškozený mozek a nedožije se rána, řekli Tereze po porodu. Míša teď oslaví tři roky a mamince dává velkou sílu

V Golčově Jeníkově na Havlíčkobrodsku bydlí Tereza Novotná, která je maminkou téměř tříletého syna Michaelka. Narodil se v 38. týdnu těhotenství. Po jeho příchodu na svět to vypadalo, že jde o zdravého chlapečka. Tato idyla ale vydržela jen pár...

Kauzy a témata 

Už letos v létě by v Jihlavě měla začít výstavba centrálního dopravního terminálu (CDT), ten vznikne do dvou let v místě stávajícího městského vlakového nádraží. Správa železnic dnes vypsala tendr na jeho komplexní rekonstrukci. Stávající nádražní budova je již v nevyhovujícím stavu, nahradí ji novostavba. 

VIDEO: Výstavba dopravního terminálu v Jihlavě začne v létě. Přibydou dvě nástupiště a parkoviště pro 68 aut

Už letos v létě by v Jihlavě měla začít výstavba centrálního dopravního terminálu (CDT), ten vznikne do dvou let v místě stávajícího městského vlakového nádraží. Správa železnic dnes vypsala tendr na jeho komplexní rekonstrukci. Stávající...

Nový dopravce začne na Jihlavsku jezdit na jaře příštího roku. Cestující si místo modrobílé kombinace Icom transportu budou podle facebookové stránky Doprava v Jihlavě zvykat na modrozelenou barvu, ve které bude jezdit Busem, tedy ČSAD Autobusy České Budějovice.

Modrobílé autobusy Icom transport na Jihlavsku končí, nahradí je autobusy Busem. Budou až pro sto lidí

Nový dopravce začne na Jihlavsku jezdit na jaře příštího roku. Cestující si místo modrobílé kombinace Icom transportu budou podle facebookové stránky Doprava v Jihlavě zvykat na modrozelenou barvu, ve které bude jezdit Busem, tedy ČSAD Autobusy...

Uspěli díky nejvýhodnější ceně. Autobusy na Jihlavsku budou deset let v režii ČSAD Autobusy

Nový autobusový dopravce pro Jihlavsko je téma, které poslední dny hýbe okresem. Od dubna příštího roku bude cestující vozit ČSAD Autobusy České Budějovice.

Generální inspekci bezpečnostních sborů zaměstnává případ policisty, který měl být účastníkem potyčky, k níž došlo v sobotu 30. března na akci Legendy diskoték. Ta se konala v kulturním domě v Horní Cerekvi. Na případ redakci Jihlavské Drny upozornil svědek s tím, že si přál zůstat v anonymitě. 

Incident na diskotéce v Horní Cerekvi. Opilý policista v civilu měl napadnout několik lidí, případ teď šetří GIBS

Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) v těchto dnech zaměstnává případ policisty, který měl být účastníkem potyčky, k níž došlo v sobotu 30. března na akci Legendy diskoték. Ta se konala v kulturním domě v Horní Cerekvi. Na případ...

Řidiči v Jihlavě mohou od Vánoc 2019 využívat odstavné parkoviště typu P+R, které se nachází v Žižkově ulici v blízkosti ústředního hřbitova. Podle počtu zaparkovaných vozidel přes den je vidět, že jde o hojně využívané parkoviště. V jeho blízkosti, konkrétně na sídlišti U Hřbitova, v nadcházejících týdnech město plánuje zavést novou parkovací koncepci, i zde se tedy brzy objeví modré čáry. Redakci Drbny proto zajímalo, jestli se tyto změny nějakým způsobem dotknou i parkoviště P+R, které je nedaleko. 

Řidiči na sídlišti U Hřbitova si začnou zvykat na modré čáry. Co město plánuje udělat s parkovištěm P+R?

Řidiči v Jihlavě mohou od Vánoc 2019 využívat odstavné parkoviště typu P+R, které se nachází v Žižkově ulici v blízkosti ústředního hřbitova. Podle počtu zaparkovaných vozidel přes den je vidět, že jde o hojně využívané parkoviště. V jeho...

Dusná atmosféra vládla na dubnovém zastupitelstvu ve Větrném Jeníkově, kde bývalý místostarosta Pavel Koníř nešetřil kritikou vůči starostovi Tomáši Helarovi. I podle průběhu minulého zasedání zastupitelstva, které se konalo v březnu, bylo patrné, že spolupráce mezi starostou a místostarostou „vázla“ už delší dobu.

VIDEO: Starosta? Nebere lidem telefony, slibuje a nic se pak nestane, znělo na zastupitelstvu ve Větrném Jeníkově

Na dnešním zastupitelstvu ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku panovala dusná atmosféra. Bodem číslo tři bylo osobní vyjádření dnes již bývalého místostarosty Pavla Koníře, který byl na minulém zastupitelstvu šesti hlasy odvolán. Dnes ve speciálním...

Jako z vody roste Horácká multifunkční aréna. Na staveništi se začíná zřetelně rýsovat hlediště, kde bude červený beton. Ten má symbolizovat srdce celé haly.

Horácká aréna už roste do výšky. Stejně tak stále stoupá také podpora veřejnosti

Jako z vody roste Horácká multifunkční aréna. Na staveništi se začíná zřetelně rýsovat hlediště, kde bude červený beton. Ten má symbolizovat srdce celé haly.

Parkování v Jihlavě a přibývající modré čáry. Hlavním téma posledních dní na sociálních sítích. Ve vedení města ví o různých kuriózních situacích, které s parkováním souvisí. Některé jsou k pousmání, nad jinými ale zůstává rozum stát. Společná je nechuť seznámit se s novými pravidly.

Radši si odřít porsche, než studovat pravidla parkování? Modré zóny v Jihlavě přináší kuriózní situace

Jihlava začne již brzy rozšiřovat modré zóny. Ve vedení města ví o různých kuriózních situacích, které s parkováním souvisí. Některé jsou k pousmání, nad jinými ale zůstává rozum stát. Společná je nechuť seznámit se s novými pravidly.

16. října 1924. Den, kdy začala na jihlavské umělecké škole výuka. Letos tedy Základní umělecká škola Jihlava (ZUŠ) slaví sto let. Jak prozradila ředitelka Dana Fučíková, oslavy proběhnou ve velkém stylu.

VIDEO: Jihlavská ZUŠ už sto let pomáhá rozvíjet talent dětí. Výročí přijede oslavit i Čechomor

16. října 1924. Den, kdy začala na jihlavské umělecké škole výuka. Letos tedy Základní umělecká škola Jihlava (ZUŠ) slaví sto let. Jak dnes novinářům prozradila ředitelka Dana Fučíková, oslavy proběhnou ve velkém stylu.

Jen do ZŠ Seifertova chodí devět set dětí, další stovka do školky naproti a ještě dvaatřicet do jeslí. Je nasnadě, že když se na toto místo sjíždí rodiče, tak je situace každé ráno značně kritická. Řešením by mělo být parkování v režimu K+R.

Pět minut pro mamataxi musí stačit. U škol v Jihlavě v Seifertově ulici bude parkoviště K+R

Jen do ZŠ Seifertova chodí devět set dětí, další stovka do školky naproti a ještě dvaatřicet do jeslí. Je nasnadě, že když se na toto místo sjíždí rodiče, tak je situace každé ráno značně kritická. Řešením by mělo být parkování v režimu K+R.

Součástí velkých změn v jihlavské Fibichově ulici je také parkoviště K+R před gymnáziem Ad Fontes. Krátkodobé zastavení usnadní situaci rodičům, kteří vozí své děti do školy.

Další novinka. Parkoviště K+R bude také u gymnázia ve Fibichově ulici

Součástí velkých změn, které se chystají ve Fibichově ulici, bude také parkoviště K+R před gymnáziem Ad Fontes. Krátkodobé zastavení usnadní situaci rodičům, kteří vozí své děti do školy.

I záchranář někdy potřebuje pomoc od druhých. Své o tom ví zpívající hasič z Telče Jurič Pařil, který vydal svou další píseň. Jmenuje se Záchranáři a je poděkováním za to, že záchranáři ze Zdravotnické záchranné služby nejen na Vysočině jsou vždy připraveni pomoci v kritických situacích. Ať je zima, horké léto nebo pozdě v noci. Hlavní inspirací k napsání Záchranářů byl úraz, který se Juričovi stal v loňském roce. 

Jedno velké díky patří vám. Hasič z Telče složil píseň zdravotníkům, kteří mu vloni hodně pomohli

I záchranář někdy potřebuje pomoc od druhých. Své o tom ví zpívající hasič z Telče Jurič Pařil, který dnes vydal svou další píseň. Jmenuje se Záchranáři a je poděkováním za to, že záchranáři ze Zdravotnické záchranné služby (ZZS) nejen na...

Nejen na Vysočině se 20. dubna konal Den proti úložišti. Potřetí za sebou se sešli také lidé v lokalitě (Čertův) Hrádek na Jihlavsku. Desítky lidí i přes nepřízeň počasí přišly na místo potenciálního areálu hlubinného úložiště, který je vymezený v prostoru mezi Dolní Cerekví a Rohoznou. 

Den proti úložišti: Lidé z Hrádku si dnes přehazovali horké brambory. Je třeba vychladnout a nespěchat, myslí si aktivisté

Nejen na Vysočině se dnes konal Den proti úložišti. Potřetí za sebou se sešli také lidé v lokalitě (Čertův) Hrádek na Jihlavsku. Desítky lidí dnes dopoledne, i přes nepřízeň počasí, přišly na místo potenciálního areálu hlubinného úložiště, který...

O únorovém zasedání jihlavských zastupitelů se mluví ještě i dnes. Hlavním důvodem je slovní přestřelka mezi primátorem Petrem Ryškou (ODS) a opozičním zastupitelem Radkem Hoškem (STAN). Primátor Ryška si k jednomu z bodů připravil písemné několikaminutové vyjádření, které bylo adresováno Radku Hoškovi. To pak přečetl všem zastupitelům. Hošek nyní přišel se svým prohlášením, kde se obsáhle vyjadřuje k, dle jeho slov, k Ryškově „emočně vypjatému vystoupení“. 

Koalice by měla zvážit výměnu primátora Ryšky, říká opoziční zastupitel Jihlavy Hošek

O posledním zasedání jihlavských zastupitelů, které se konalo v úterý 27. února, se mluví ještě i dnes. Hlavním důvodem je slovní přestřelka mezi primátorem Petrem Ryškou (ODS) a opozičním zastupitelem Radkem Hoškem (STAN). Primátor Ryška si k...

Na sociálních sítích se koncem dubna objevil příspěvek, v němž autor upozorňuje na útoky na divoké kachny. Mají ho mít na svědomí školáci, a to opakovaně. Autor příspěvku Aleš Čáp z Jihlavy veřejnost vyzývá, aby byla více všímavá. Zároveň apeluje na vedení a také učitele škol ZŠ Demlova a ZŠ Otokara Březiny, neboť výše popsané se má dít u nedalekého rybníčku poblíž škol a v blízkosti supermarketu Lidl na Březinkách. 

Žáci útočí na kachny u rybníku na Březinkách, říká muž z Jihlavy. Jednu vytáhl na břeh, už nedýchala

Na sociálních sítích v těchto dnech koluje příspěvek, v němž autor upozorňuje na útoky na divoké kachny. Mají ho mít na svědomí školáci, a to opakovaně. Autor příspěvku Aleš Čáp z Jihlavy veřejnost vyzývá, aby byla více všímavá. Zároveň apeluje...

Horácká multifunkční aréna má stát 1,9 miliardy a vedení města od samého začátku říká, že se jedná o cenu bez vybavení. To vyjde na dvě stě milionů, shodli se na dubnovém zasedání jihlavští zastupitelé.

Vybavení Horácké multifunkční arény bude maximálně za dvě stě milionů. Zastupitelé částku schválili

Horácká multifunkční aréna má stát 1,9 miliardy a vedení města od samého začátku říká, že se jedná o cenu bez vybavení. To vyjde na dvě stě milionů, shodli se na úterním zasedání jihlavští zastupitelé.

Přeplněné odpadkové koše v Jihlavě. Problém, který je častým tématem na sociálních sítích. Naši redakci na něj před několika dny upozornil jeden čtenář. Nepořádek je podle jeho slov hlavně na zastávkách MHD, konkrétně nejhorší je to v okolí Billy v Chlumově ulici. 

Jihlavané na sítích píšou o přeplněných koších. Největší nepořádek je hlavně na zastávce u Billy, tvrdí jeden z nich

Přeplněné odpadkové koše v Jihlavě. Problém, který je častým tématem na sociálních sítích. Naši redakci na něj před několika dny upozornil jeden čtenář. Nepořádek je podle jeho slov hlavně na zastávkách MHD, konkrétně nejhorší je to v okolí Billy...

Na vybraných úsecích dálnice D1 od podzimu loňského roku platí zákaz předjíždění nákladních vozidel nad 3,5 tuny. Na to upozorňují značky, které řidičům kamionů zakazují předjíždět v době od 6 do 22 hodin. Během poslední dubnové soboty začala druhá etapa osazování těchto značek, konkrétně na 140. kilometru ve směru na Prahu. Během května přibude 250 takových značek. 

VIDEO: Na D1 přibyly další značky, které řidičům kamionů zakazují předjíždění. Celkem jich bude 250

Na vybraných úsecích dálnice D1 od podzimu loňského roku platí zákaz předjíždění nákladních vozidel nad 3,5 tuny. Na to upozorňují značky, které řidičům kamionů zakazují předjíždět v době od 6 do 22 hodin. Dnes dopoledne začala druhá etapa...

Ohodnoť článek

Štítky měsíc, téma, duben, článek, web, přehled, Drbna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DUBEN NA DRBNĚ: (Ne)obyčejná maminka, parkování v Jihlavě, žáci útočící na kachny, neshody v Jeníkově | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.