Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ČERVEN 2022: Supercela u Třebíče, Babiš na Vysočině, otevřený Jihlavský tunel, obchvat Jihlavy potřetí

Šestý měsíc roku 2022 patří minulosti. I červen byl bohatý na nejrůznější témata z našeho regionu. Čtenáři, kteří zavítali na náš web, se dočetli řadu aktuálních zpráv. Pojďme si v následujících řádcích shrnout to nejdůležitější, co se během uplynulého měsíce odehrálo nejen v krajské Jihlavě.

Letošní červen se nesl v duchu velkých výkyvů v počasí. 13. června se u Třebíče vyskytla dokonce supercela. Tu doprovázel silný nárazový vítr a na mnoha místech našeho kraje padaly kroupy, někde až dvoucentimetrové. 

Meteorologové na twitteru dnes před 16. hodinou upozorňovali na výskyt izolované supercely v oblasti na jih od Třebíče. Lidé tak musí počítat s nárazovým větrem a také s kroupami.

Bývalý premiér Andrej Babiš dorazil se svým obytným vozem i na Vysočinu. Svůj program začal v Počátkách, své příznivce pak pozdravil v Batelově, aby krátce po poledni navštívil i krajské město. Setkání tentokrát probíhala klidně, žádné transparenty ani hlasité protesty se nekonaly. Nemohla chybět autogramiáda a rozdávání kšiltovek, Babišových publikací či sladkostí.

Kdyby to šlo, dám vám deset hlasů. Expremiér Babiš s obytňákem zavítal i na Vysočinu, podávaly se koláče

Bývalý premiér Andrej Babiš dorazil se svým obytným vozem i na Vysočinu. Svůj středeční program začal v Počátkách, své příznivce pak pozdravil v Batelově, aby krátce po poledni navštívil i krajské město. Setkání tentokrát probíhala klidně, žádné...

V červnu jsme několika články sledovali případ údajného mučení jedné z vězeňkyň ve světelské věznici. Obžalovaní dozorci nakonec byli zproštěni obžaloby. K mučení odsouzené ženy Alice Večerkové mělo dojít v lednu 2020. 

Mučení vězeňkyně ve světelské věznici. Soud viněné dozorce zprostil obžaloby

Dozorce věznice ve Světlé nad Sázavou obžalované kvůli mučení odsouzené ženy dnes okresní soud v Havlíčkově Brodě obžaloby zprostil. Státní zástupce Lukáš Vodička, který pro pět mužů a dvě ženy z vězeňské služby požadoval podmíněné tresty a zákaz...

Dva měsíce trvala oprava Jihlavského tunelu. Ten se řidičům po opravách otevřel 21. června.  Původní termín znovuotevření byl nahlášený na 14. června, nakonec se ale práce ještě o týden posunuly.

Dva měsíce trvala oprava Jihlavského tunelu. Dnes se opět otevírá řidičům

Úderem sedmé hodiny ranní se dnes řidičům v Jihlavě otevře tunel, který byl kvůli opravám dva měsíce uzavřený. Původní termín znovuotevření byl nahlášený na 14. června, nakonec se ale práce ještě o týden posunuly.

Začíná být o něco jasněji, jak bude po revitalizaci vypadat prostranství před Dělnickým domem, které podle všeho přijme název náměstí Almy Rosé. Porota z celkových třinácti návrhů nejvýše ocenila dva, konečnou podobu má pak na starosti Rada města Jihlavy.

Jak bude vypadat prostranství před Dělnickým domem? Porota vybrala dva návrhy, rozhodne se za půl roku

Začíná být o něco jasněji, jak bude po revitalizaci vypadat prostranství před Dělnickým domem, které podle všeho přijme název náměstí Almy Rosé. Porota z celkových třinácti návrhů nejvýše ocenila dva, konečnou podobu má pak na starosti Rada města. ...

Veřejností nejen na Vysočině otřásla tragická dopravní nehoda, která se stala 6. června na dálnici D1. Při střetu osobního auta s dodávkou zemřeli na místě dva Rumuné, třetí cestující z dodávky zemřel další den v nemocnici. 

Už třetí oběť má pondělní dopravní nehoda, která se stala na D1 na Vysočině, konkrétně na 128. kilometru dálnice na Žďársku. Svému zranění na místě podlehli dva muži cizí národnosti, dva další zranění muži byli letecky transportováni do...

Desátý ročník Jihlavské 24 MTB se do historie zapíše černým písmem. Byl ukončen pro vážná zranění závodníka Mariana Kisse a přestože se proslýchalo, že je mimo ohrožení života, tyto informace se nepotvrdily. Slovenský cyklista svůj souboj o život nakonec v nemocnici prohrál.

Smutná dohra Jihlavské 24 MTB. Slovenský cyklista následkům těžkých zranění podlehl

Desátý ročník Jihlavské 24 MTB se do historie zapíše černým písmem. Byl ukončen pro vážná zranění závodníka Mariana Kisse a přestože se proslýchalo, že je mimo ohrožení života, tyto informace se nepotvrdily. Ve čtvrtek slovenský cyklista svůj...

Je to chyba jednotlivce, nebo nutnost kvůli dotacím? Zajímavou diskuzi rozvířila fotografie dopravního značení cyklostezky pod Brněnským mostem, podle které by měla být vyhrazena jen cyklistům a naopak zapovězena pro chodce. Město však uklidňuje, že pěším za „porušení předpisů“ žádný postih nehrozí.

Cyklisté mohou, ale chodci ne? Pěším pokuty nehrozí, říká město ohledně značení cyklostezky pod Brněnským mostem

Je to chyba jednotlivce, nebo nutnost kvůli dotacím? Zajímavou diskuzi rozvířila fotografie dopravního značení cyklostezky pod Brněnským mostem, podle které by měla být vyhrazena jen cyklistům a naopak zapovězena pro chodce. Město však uklidňuje,...

Věrný letitý dárce krve. Tak nazývá jihlavské odběrové středisko jihlavské nemocnici Josefa Kratochvíla, který má na svém kontě úctyhodných 104 odběrů krve. A právě tento odběr, který proběhl 22. června, byl pro něj tím definitivně posledním.

Jsou tu skvělé sestřičky, nikdy bych nešel jinam, říká dárce krve z Jihlavska. Na kontě má 104 odběrů

Věrný letitý dárce krve. Tak nazývá jihlavské odběrové středisko jihlavské nemocnici Josefa Kratochvíla, který má na svém kontě úctyhodných 104 odběrů krve. A právě tento odběr, který proběhl 22. června, byl pro něj tím definitivně posledním.

Už na podzim by mohly začít práce na stavbě tolik skloňovaného obchvatu Jihlavy. Tedy ovšem, pokud se na třetí pokus podaří vybrat firmu, která by jej realizovala. Na obchvat, který by měl mít délku 2,4 kilometru, by mohl kraj čerpat dotaci ve výši 307 milionů korun. 

Třetí pokus. Vysočina bude znovu vybírat firmu na obchvat Jihlavy, podražil na 550 milionů korun

Už na podzim by mohly začít práce na stavbě tolik skloňovaného obchvatu Jihlavy. Tedy ovšem, pokud se na třetí pokus podaří vybrat firmu, která by jej realizovala. Na obchvat, který by měl mít délku 2,4 kilometru, by mohl kraj čerpat dotaci ve...

Necelých 13 milionů korun. To je cena bývalého mlýna v Novém Veselí na Žďársku, který je teď na prodej. Objekt se nachází v sousedství někdejší tvrze, v níž má byt prezident Miloš Zeman. Ten v Novém Veselí bydlel v době před první přímou prezidentskou volbou, kdy odešel na Vysočinu na politický důchod. 

Novoveselský bývalý mlýn vedle bytu prezidenta Miloše Zemana je na prodej

Necelých 13 milionů korun. To je cena bývalého mlýna v Novém Veselí na Žďársku, který je teď na prodej. Objekt se nachází v sousedství někdejší tvrze, v níž má byt prezident Miloš Zeman. Ten v Novém Veselí bydlel v době před první přímou...

Jihlava si v červnu připomněla jedno neveselé výročí. Je jím slavnost slunovratu, později přejmenovaná na krvavá slavnost, k níž došlo 23. června 1920, tedy přesně před 102 lety. O život v tento den přišli dva mladí vojáci. 

Tragické léto 1920 v Jihlavě. Během krvavé slavnosti zemřeli dva mladí legionáři

Jihlava si dnes připomíná jedno neveselé výročí. Je jím slavnost slunovratu, později přejmenovaná na krvavá slavnost, k níž došlo 23. června 1920, tedy přesně před 102 lety. O život v tento den přišli dva mladí vojáci.

 

Obec Ohrazenice na Třebíčsku má od roku 2007 pamětní desku, která připomíná osud sester Kovárníkových. Ty za druhé světové války pomáhaly parašutistům, jedním z nich byl i Jan Kubiš. Nacisté je za to před 80 lety zavraždili. 

Sestry Kovárníkovy pomáhaly parašutistům, nacisté je za to před 80 lety popravili. Udal je domovník

Obec Ohrazenice na Třebíčsku má od roku 2007 pamětní desku, která připomíná osud sester Kovárníkových. Ty za druhé světové války pomáhaly parašutistům, jedním z nich byl i Jan Kubiš. Nacisté je za to před 80 lety zavraždili.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Redakce (koláž)

Štítky červen, přehled, článek, téma, kauza, rubrika, čtenář, Drbna, Jihlava, Andrej Babiš, Kraj Vysočina, Třebíč, druhá světová válka, Miloš Zeman, Jan Kubiš, Josef Kratochvíl, Nové Veselí, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČERVEN 2022: Supercela u Třebíče, Babiš na Vysočině, otevřený Jihlavský tunel, obchvat Jihlavy potřetí | Drbna | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.