Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak vybrat koncový spínač?

Existuje mnoho pravidel pro výběr koncových spínačů. Je to proto, že tato zařízení mají nespočet využití.

Co je koncový spínač?

Je dobré vědět, že obecně jsou obě tato zařízení spínače a pojem koncový spínač https://www.tme.eu/cz/katalog/koncove-spinace_100405/ je trochu zavádějící. V tomto případě byla k funkci spínače „doplněna“ možnost senzoru - jedinou změnou může být skutečnost, že tento typ spínače signalizuje přiblížení k překážce nebo dosažení přednastavené polohy. A klasický koncový spínač? Takovou překážku samozřejmě také detekuje, protože k tomu slouží, ale neposkytne žádnou informaci, ale pouze zapne nebo vypne elektrický obvod.

Existuje více typů koncových spínačů:

  • jsou nejpoužívanější. Mají nejjednodušší konstrukci a za standardních podmínek fungují spolehlivě. Na rozdíl od toho, jsou velmi přesné, i když to samozřejmě závisí na konkrétním modelu. Prvek detekující překážku je pohyblivá mechanická páka napojená na elektrický spínač v pouzdře.
  • Magnetický koncový spínač. V jeho případě je místo pohyblivé páky použita dvojice magnetů. Když se přiblíží k sobě, indukuje se proud, který je interpretován jako přiblížení k překážce. Tyto typy snímačů jsou extrémně přesné, ale nevyhnutelně budou také náchylné k rušení elektromagnetickým polem, a proto na mnoha místech nedosahují požadované spolehlivosti.
  • Optický koncový spínač. Zde se místo pák nebo magnetů používá optický systém. Konstrukce a obsluha takového spínače je složitější, ale hlavní nevýhodou je fakt, že takový systém musí fungovat v čistém prostředí - prach na vysílači nebo přijímači nejčastěji aktivuje bezpečnostní mechanismus a aktivuje spínač. Tento typ koncových spínačů se používá v robotice, kde je vyžadována maximální přesnost a bezchybný chod a často se opracovávají jemné součásti.

Vlastnosti koncového spínače

Signalizace a informace: Úkolem nejjednoduššího koncového spínače je pouze řídit stav obvodu. V této jednoduché formě není potřeba signalizovat dosažení překážky ani počítat překážky. Pokročilé koncové spínače však dokážou počítat pracovní cykly nebo dodatečně informovat o dosažení polohy nebo o setkání s nepředvídanou překážkou.

Omezení rozsahu pohybu. Obvyklým místem zastavení pro koncový spínač je záměrně umístěná překážka v dráze jízdy. U některých typů je však možné dále zúžit rozsah pojezdu a definovat vzdálenost nebo čas, po jehož uplynutí dojde k vypnutí bez ohledu na přítomnost či nepřítomnost překážka. Výběr koncového spínače je vždy možný až po definování konkrétních požadavků. Na tme.eu najdete jak koncové spínače, tak dalších 500 000 různých produktů skladem.

Ohodnoť článek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak vybrat koncový spínač? | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.