Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Investiční fondy – jak fungují a na co si dát pozor?

PR článek

Možná jste o nich už slyšeli, nebo dokonce uvažujete, že byste do nich začali investovat. Investiční fondy se totiž v poslední době těší stále větší popularitě. V čem ale vlastně spočívají a jaké výhody z nich může čerpat běžný člověk?

Pokud si chcete našetřit peníze na důstojné stáří nebo v budoucnu dopřát svým dětem pohodlný vstup do dospělého života, je potřeba na to jít správně. Už dávno totiž nestačí schovávat si peníze pod polštář. Kromě ukládání peněz na spořicí účty, které mohou alespoň trochu pomoci vyrovnat neustálé pohyby na trhu, se můžete pustit také do investování. Ač je možností, jak investovat, mnoho, nejjednodušší a nejbezpečnější start do světa investic vám zajistí právě investiční fond.

Kolektivní investování

Pod pojmem investování si asi každý dokáže představit nějakou formu zhodnocení peněz. Nejčastěji mají lidé tendenci investovat do nemovitostí a dalších statků, z jejichž vlastnictví pak plyne nějaký pasivní příjem či které postupem času nabývají na hodnotě. Investování do akcií, dluhopisů, kryptoměn a ostatních investičních nástrojů již není pro osoby bez obchodních znalostí tak atraktivní, neboť je spojeno s určitým rizikem, které z nich vyplývá.

Existuje ale forma tzv. kolektivního investování, na kterém se podílí několik investorů a díky němuž se riziko ztráty investice značně snižuje. V praxi to znamená, že tento kolektiv osob dohromady vytváří dostatečně vysoký finanční obnos, který se poté rovnoměrně distribuuje do různých investic pomocí investiční strategie. Z těchto různých investic se veškeré zisky i případné ztráty sčítají a dělí se zpět mezi investory. Investiční strategie je ale důmyslně nastavená tak, aby bylo zajištěno poměrně stabilní zhodnocování původní částky.

Jak do investičních fondů investovat?

V principu je investování do fondů stejně jednoduché jako jakákoli jiná pravidelná platba. Zvolíte si buď dynamičtější, či konzervativnější způsob investice u daného investičního fondu a výši vašeho pravidelného příspěvku. Pak už jen stačí měsíčně odesílat danou částku a o zbytek se již postará váš poskytovatel.

Nejlepší alternativou investičního fondu je tzv. otevřený podílový fond, z něhož můžete své peníze kdykoliv získat zpět, a může tedy sloužit jako finanční rezerva pro případ nouze.

Rizika investičních fondů

Stejně jako každé jiné investování, i toto nese určité riziko. To je ale díky jeho diverzifikaci minimální. Jako nevýhodu by mohl někdo vnímat fakt, že například oproti zisku ze spořicích účtů je výnos z investičního fondu pouze orientační. Kvůli neustálým pohybům trhu se úspěšnost daných investic v rámci investičního fondu totiž neustále mění. Díky rozložení investic do různých oblastí jsou ale tyto pohyby vyrovnávány navzájem a konečná naspořená částka se tak oproti té odhadované liší jen v zanedbatelné výši. Můžete si tedy sice nakonec odnést o pár korun méně, než jste očekávali, ale naopak můžete být i příjemně překvapeni částkou vyšší.

Ohodnoť článek

Štítky investiční fond, investice, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Investiční fondy – jak fungují a na co si dát pozor? | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.