Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lešení: Jaké jsou typy a možnosti?

PR článek

Potřebujete nové lešení například kvůli opravě domu a myslíte si, že jde o banalitu? Vyvedeme vás z omylu. Existuje hned několik druhů, každý se přitom hodí na něco trochu jiného. Jaké lešení tedy zvolit?

Lešení dle materiálu

Jedním z parametrů, kterými se jednotlivé typy lešení liší, je materiál. V České republice nejčastěji narazíte na dva druhy:

  • ocelové lešení
  • hliníkové lešení

Dříve našim stavbám kralovalo lešení dřevěné. Přestože se dřevo jako alternativní materiál částečně vrací do módy, primárně se dnes využívá ve formě podlážek, po kterých se na lešení chodí.

Nicméně v Asii přírodní materiál nalezneme na mnoha (budoucích) stavbách – včetně těch vůbec nejvýznamnějších. I pro výstavbu mrakodrapů se tam často využívá lešení bambusové. Naživo je pohled na nekonečné bambusové lešení u podobných staveb doslova dechberoucí.

Fixní vs. pojízdné lešení

Na větších stavbách bývá nejčastěji k vidění fixní lešení. Jde o typickou rozsáhlou konstrukci, která zakryje celou fasádu domu – někdy z jedné strany, jindy ze dvou, či dokonce ze všech stran. Fixní lešení se staví na delší dobu (v řádu týdnů a měsíců), dokud nejsou všechny práce na nemovitosti hotové.

Jeho výhodou je vyšší stabilita. Odolá i horším povětrnostním vlivům a poskytne lepší podmínky pro práci.

Pojízdné lešení oproti tomu, jak již jeho název napovídá, nabídne snazší manipulaci. Využívá se zejména u menších staveb nebo v případě potřeby oprav a úprav na domě. Uplatnění najde i v interiéru – například v komerčních skladovacích prostorách s vysokými stropy, kde je potřeba provést drobné konstrukční zásahy.

Dalšími variantami lešení jsou lešení žebříková nebo kozlíková. Jde sice o nepojízdná lešení, slouží ale rovněž pro drobné úpravy na menších stavbách. Jejich výhodou je snadné a rychlé sestavení i rozložení. Díky tomu jsou tato lešení mimo jiné cenově dostupnější.

Konstrukce lešení

V současné době trhu zcela dominuje tzv. rámové lešení z hliníku. Kombinace lehkého hliníku a praktického konstrukčního systému urychluje sestavení i demontáž a zvyšuje bezpečnost celé konstrukce.

Není tomu ale tak dávno, co dominovalo tzv. trubkové lešení, které mnoho firem vzhledem k jeho odolnosti dodnes využívá. Jde o konstrukci z ocelových trubek. Ty nabízejí dlouhou životnost a dobrou stabilitu. Kvůli vysoké hmotnosti se s lešením ale hůře manipuluje a jeho sestavení i demontáž zabere více času.

Koupit, nebo půjčit?

Váháte, zda si máte lešení koupit, nebo jen půjčit? Záleží na tom, jak dlouho a jak často ho budete využívat. Obecně platí, že pokud potřebujete lešení jednorázově a krátkodobě (například na opravu rodinného domu svépomocí), je lepší variantou si lešení půjčit.

Pokud ale na domě něco děláte pravidelně nebo vlastníte stavební firmu, jasnou volbou je koupě vlastního lešení.

Ohodnoť článek

Štítky lešení, dům, oprava, Česko, Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lešení: Jaké jsou typy a možnosti? | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.