Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ložnice v podkrovní nebo atypické místnosti

PR článek

Ložnice s jedním lůžkem by měla mít minimálně 8m². Jak si ale poradit s místností atypickou či speciálně tvarovanou? To je většinou výzva i pro profesionální architekty a designéry. Nebojte se atypických a netradičních řešení i za cenu toho, že nábytek budete pravděpodobně muset řešit na míru a s přesnou specifikací.

V domech i některých bytech jsou ložnice často umístěny do podkroví, kde tvar střechy výrazně zmenšuje obytný prostor šikminami a pouze v místech arkýřových či střešních oken je dostatečná výška místnosti. V takových místech si můžete snadno pomoci právě umístěním lůžka pod šikminy, kde je jen nízká stěna přecházející do šikmého stropu. I zde je ale důležité dobře promyslet umístění nábytku, aby se vám nestalo, že při každém ranním vstávání hrozí úraz hlavy. Abyste se tomu vyhnuli, je dobré lůžko umístit dále od stěny a nejnižší sklon využít jako úložný prostor.

V podkrovních místnostech se mohou objevit i přiznané trámy podpírající konstrukci střechy – ty samozřejmě můžete využít i jako velmi zajímavý dekorativní prvek interiéru.

Jiné atypické prostory vám ideální umístění dvoulůžka neumožní tak, abyste z obou stran měli dostatečný přístup, a jste tak nuceni chodit do postele jeho kratší stranou. Pokud skutečně není jiná možnost, nechte si postel vyrobit na míru tak, aby vyplnila celý prostor a přístup do ní byl umožněn jen z jedné strany. Vytvoříte tak prostor pro spaní, který ocení spíše mladší osoby a především děti. Využijete tak ale prostor na maximum.

Pokud má ložnice běžný tvar a vejde se vám do ní klasické dvojlůžko, pamatujte, že potřebujete na každé straně postele ještě minimálně 50-60cm prostor pro uličku a noční stolek.

Nevhodné je lůžko umístit přímo pod okno a to hned z několika důvodů. Jednak pod oknem máte většinou umístěné topení, takže nelze postel úplně přirazit ke zdi a do vzniklé mezery by vám padaly lůžkoviny. Za druhé závěs okna by vám buď visel přímo na hlavou, nebo splýval do mezery mezi zdí a lůžkem, což také není ideální. Další problém může být v tom, že topení by vás mohlo během noci přehřívat a stejně tak sluneční paprsky vás nenechají při svítání klidně dospat.

Nevhodné je umisťovat lůžko k té stěně, ve které jsou i dveře do ložnice nebo hned vedle dveří. Důvod je spíš psychologický než estetický. Nevhodné je (zejména v jednolůžkové ložnici) umisťovat lůžko tak, abyste ho při pohybu po místnosti museli neustále obcházet. V takových prostorech volte raději umístění ke zdi.

Pokud chcete mít lůžko v obývacím pokoji, měla by tato místnost být velká alespoň 16 až 20m2 v jednopokojových a dvoupokojových bytech. U bytů se třemi a čtyřmi pokoji by obývací pokoj, pokud v něm chcete mít i lůžko, měl mít velikost alespoň 18m2 a v bytě s více než čtyřmi místnostmi by měl být velký alespoň 20m2.

Ohodnoť článek

Štítky ložnice, okno, postel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ložnice v podkrovní nebo atypické místnosti | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.