Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Prostředí nové záchytky v Jihlavě opilci nekomentují. Jako první tam střízlivěl muž ze Slovenska

Před pár dny, přesně v pondělí 1. dubna, začala v Jihlavě fungovat nová protialkoholní záchytná stanice. Stojí v areálu jihlavské nemocnice u vjezdu z ulice U Cvičiště. Za první týden provozu její služby „využilo“ dvacet lidí. Z toho v nových prostorech střízlivělo šest žen.

Jako první na nové jihlavské záchytce skončil muž slovenské národnosti. „Muž je ročník 1976. Naměřili jsme mu 3,16 promile. Zaplatil zálohu,“ uvedla k prvnímu dni provozu na dotaz Jihlavské Drbny Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava, která nyní jedinou záchytku na Vysočině provozuje. Ještě dodává, že uvedený opilec byl do Jihlavy převezený z Ledče nad Sázavou.

Na záchytce v krajském městě končí nejčastěji muži, a to z 90 procent. V Jihlavě na jedné směně, která trvá 12 hodin, pracuje jeden člověk.

Záchytka v Jihlavě, která vyšla na necelých 18 milionů korun, klientům nabízí moderní prostředí a vybavení, za které by se nemusel stydět jakýkoliv lepší hotel. Pro klienty i personál jsou k dispozici sprchy, toalety, šatna. Pro zlepšení mikroklimatu byl instalován systém rekuperace vzduchu kójí, kdy je z prostoru odsáván vzduch přes rekuperační jednotku, je předehříván vzduch čistý, a cestou chodeb je přiváděn zpět do kójí. Budovu navíc vyhřívá podlahové topení.

Nocleh na jihlavské záchytce vyjde opilce na 4 000 korun. Dražší pobyt už je jen v Plzni, tam musí opilci za vystřízlivění zaplatit 4500 korun. Naopak nejlevnější záchytku mají v Českých Budějovicích, nocleh tam vyjde na 1200 korun.

V ČR funguje celkem 18 protialkoholních záchytných stanic.

Ochranu obsluhy před možným útokem zvenčí zajišťují bezpečnostní okna ještě posílená o bezpečnostní fólii. Na bezpečnost klientů v kójích dohlíží nový kamerový systém. V předchozím zázemí bylo devět  míst, v novém je jedenáct míst.

PSALI JSME: FOTO: Nová záchytka v Jihlavě je hotová. Vyspí se v ní až 11 lidí, vyhřívá ji podlahové topení 

Uvedené vybavení i moderní prostředí opilci příliš neřeší ani nechválí. „Klienti záchytné stanice nové prostředí neřeší, vesměs nikdo nic nekomentuje,“ doplnila mluvčí Zachrlová.

Výstavba záchytné stanice začala vloni na podzim. Nejedná se o klasickou stavbu, ale o modulární systém. Nová stanice nahradila stávající, která nevyhovovala zejména požadavkům nové legislativy na velikost plochy jednotlivých kójí pro pacienty, dispozičního uspořádání a požadavků na hygienické a přístrojové vybavení.

Provoz jihlavské záchytné stanice od 1. listopadu 2018 převzala jihlavská nemocnice. Do té doby ji provozovaly Služby města Jihlavy. Ty však smlouvu s krajem vypověděly. Hlavním důvodem bylo zpřísnění podmínek pro fungování záchytných stanic.

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky záchytka, alkohol, promile, opilec, statistika, nemocnice, Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava, Slovensko, Drbna.cz, Kraj Vysočina, Ledeč nad Sázavou, Česko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostředí nové záchytky v Jihlavě opilci nekomentují. Jako první tam střízlivěl muž ze Slovenska | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.