Počasí dnes14 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Nemocnice v Jihlavě chystá akci, jejímž cílem je pomoci pacientům s roztroušenou sklerózou

Jihlavská nemocnice chystá na sobotu 5. března ve Fitness Fitpeople na Bedřichově v Jihlavě sportovně - charitativní akci, jejímž cílem bude rozšířit povědomí o roztroušené skleróze. Každý návštěvník si může zacvičit a zároveň podpoří dobrou věc.

Vstupné na cvičení bude dobrovolné a vybrané peníze poputují na nákup rehabilitačních pomůcek pro léčbu roztroušené sklerózy.

Kruhových tréninků bude tolik, kolik se přihlásí zájemců: „Startujeme v 10 hodin dopoledne, jako první si kruhový trénink zkusí lékaři a sestřičky z neurologického oddělení jihlavské nemocnice spolu s pacienty,“ jmenuje majitel posilovny na Bedřichově Zdeněk Štrof. Na jeden trénink se vejde nejvíce 14 lidí.

Tato sportovní akce si klade za cíl rozšířit povědomí o roztroušené skleróze, která se týká stále většího množství lidí, v  MS centru jihlavské nemocnice pečují o 300 pacientů z celé Vysočiny.

Akce je celorepubliková a lidé cvičí hned v několika městech po celé zemi. V jednu chvíli se videokonferencí propojí všechna cvičební místa s centrálou se sídlem v Praze.

Každý, kdo se chce akce zúčastnit, se musí přihlásit mluvčí Nemocnice Jihlava Monice Zachrlové na e-mail zachrlovam@nemji.cz, kde si také domluví termín tréninku.  

Co je roztroušená skleróza? 

Roztroušená skleróza (RS) je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Při RS je poškozován ochranný myelin pokrývající nervová vlákna, což způsobuje poškození pochvy nervových vláken i vláken samotných. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. Při atace je pacient léčen symptomaticky, aby se zmírnily příznaky onemocnění. V současné době se v tuzemsku odhaduje kolem 17 tisíc lidí nemocných s RS. Ročně přibývá zhruba tisícovka dalších.

Rizikovými faktory nemoci jsou, kromě genetické dispozice, EB virus (způsobující infekční mononukleózu), kouření a nedostatek vitaminu D. Podle epidemiologických průzkumů se v ČR nejvíce vyskytuje RS na severu Čech. Lékaři to přisuzují zhoršenému životnímu prostředí v této oblasti. 

Foto Facebook Nemocnice Jihlava

Štítky roztroušená skleróza, Lékárenský komplex Jihlava, pacient, trénink, Bedřichov, Jihlava, Česko, Praha, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Jihlavě chystá akci, jejímž cílem je pomoci pacientům s roztroušenou sklerózou | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.