Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Kraj Vysočina zmodernizuje nemocnice v Jihlavě a Třebíči

Kraj Vysočina nechá opravit internu v Jihlavě a postavit pavilon chirurgie v Třebíči. V příštích třech letech do nemocnic v obou městech investuje přes 720 milionů korun, součástí velkých investičních akcí jsou i další úpravy. Krajští radní dnes vybrali zhotovitele prací.

Interní pavilon jihlavské nemocnice bude rekonstruovat konsorcium firem PSJ a Podzimek a synové. Novostavbu pavilonu chirurgických oborů v Třebíči postaví firma PKS stavby. V obou případech krajští radní vybírali ze 12 uchazečů, zvítězily firmy s nejnižší cenou. Novinářům to dnes prozradil hejtman Jiří Běhounek (ČSSD). Firmy by podle něj mohly převzít staveniště do konce letošního roku.

„Oba projekty jsou klíčové pro budoucí rozvoj krajských nemocnic a pro udržení kvality poskytovaných služeb veřejnosti. Bude třeba velkého pochopení pacientů i personálu,“ uvedl hejtman. Podle něj už nepomohou evropské peníze, práce budou stoprocentně hrazeny Krajem Vysočina.

V případě interního pavilonu v Jihlavě se bude podle Běhounka pracovat vždy po dvou patrech za provozu. Rekonstrukce všech osmi podlaží nepočítá se zásahem do nosné konstrukce a do zatepleného pláště. V budově přibudou nové výtahy. Největší stavební úpravy čekají druhé patro. Stávající dispozice s jednotkou intenzivní péče a zákrokovou vyšetřovnou nahradí lůžková stanice. Do pátého patra bude přesunuto onkologické oddělení. V sedmém patře bude ORL lůžková stanice se speciálními vyšetřovnami včetně řídících složek a plicní lůžková stanice.

Současná budova jihlavského interního pavilonu pochází z přelomu 70. a 80. let minulého století. Až na zateplení obvodového pláště a výměnu oken před třemi lety neprodělala významnější rekonstrukci.

Stavba pavilonu chirurgických oborů v Třebíči je rozdělena na osm etap. Kromě stavby nového pavilonu čeká nemocnici také demolice nepotřebných objektů a parkové úpravy. Projekt řeší lůžkové kapacity chirurgických oborů, lůžka intenzivní péče, ambulantní provozy, příjem urgentních pacientů, hemodializační oddělení a další kapacity. Současně pamatuje i na technické záležitosti - energocentrum, inženýrské sítě a komunikační řešení části areálu.

Projekty rekonstrukce pavilonu interny v Jihlavě a stavby pavilonu chirurgických oborů v Třebíči jsou podle mluvčí kraje Jitky Svatošové zatím největší vlastní investicí Kraje Vysočina do zhodnocení majetku krajských nemocnic za celou dobu trvání kraje.

Zdroj: ČTK

Foto Jana Lánová, www.cs.wikipedia.org

Štítky Kraj Vysočina, pavilon, Třebíč, Lékárenský komplex Jihlava, Jihlava, Jiří Běhounek, projekt, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina zmodernizuje nemocnice v Jihlavě a Třebíči | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.