Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Přístroje využívané záchranáři na Vysočině jsou na pranýři. Údajně nejsou spolehlivé

Zdraví a životy lidí na Vysočině jsou v ohrožení, záchranka totiž využívá poruchové přístroje Tempus. S takovým tvrzením přišla dva týdny před krajskými volbami lídryně hnutí Přísaha Karolína Kubisková. Vedení Kraje Vysočina reagovalo slovy, že věc intenzivně řeší.

„Defibrilátory a monitory Tempus už přes tři roky vykazují extrémně vysoké množství poruch,“ upozornila Karolína Kubisková. Jelikož vedení Kraje Vysočina problém nevyřešilo, podala trestní oznámení pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

Přístroje Tempus využívají jen záchranáři na Vysočině, v dalších krajích mají jiné značky. Loňských 121 poruch jsou dle Kubiskové dvě třetiny všech hlášených poruch takových přístrojů v Česku. A přitom je na Vysočině jen pět procent přístrojů.

Kubisková je v kontaktu se záchranáři, kteří jí problémy s přístroji popsali. „Stává se, že se defibrilátor svévolně vypíná a zapíná, nefunguje mu nabíjení ani měření EKG nebo množství oxidu uhličitého v krvi a měří nesmyslné hodnoty tlaku. To vše při akutní péči o pacienty,“ řekla Kubisková a pokračovala: „Namísto toho, aby vedení záchranné služby v čele s Vladislavou Filovou věc řešilo, obviňuje zdravotníky, že neumí s přístroji pracovat.“

Dále údajně vedení ZZS vyvíjí nátlak na zaměstnance, aby poruchy nehlásili. 

Nechtěný rekord. Zdravotníci z Vysočiny mají za sebou skoro 9 tisíc letních výjezdů, přibylo nehod i kolapsů

Jsou za námi dva horké letní měsíce, které naplno zaměstnaly zdravotníky na Vysočině. Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina (ZZS) přepsala své dosavadní rekordy. Jak dnes novináře informoval mluvčí ZZS na Vysočině Petr Janáček, v období od...

Hejtman Vítězslav Schrek (ODS + STO) se k tématu vyjádřil v předvolební debatě na ČT24. „Máme problém s přístroji, řešíme ho, ale není to tak, že nakoupíte v rámci veřejné zakázky nějaké přístroje a pak řeknete, oni mi nevyhovují, tak já vám je vrátím. Takto to nefunguje,“ reagoval. Dodal, že nemá zprávu o tom, že by kdykoliv a kdekoliv byl kvůli přístrojům Tempus ohrožen lidský život.

Náměstek hejtmana Vladimír Novotný (SOCDEM) pak vyjádřil nespokojenost s tím, že se téma před volbami politizuje. „Jsem nerad, že mě nikdo nekontaktoval a nezeptal se, jak to je, co s tím chceme udělat,“ řekl. „Možná, že kdybychom se potkali a řekli si některé věci, nedostali bychom se k tomu, že politická strana navrhuje odvolání ředitelky a že tu budeme na sebe navzájem podávat trestní oznámení,“ dodal.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se souhlasem ZZS Kraje Vysočina

Štítky přístroje, Tempus, záchranáři, ZZS, Karolína Kubisková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přístroje využívané záchranáři na Vysočině jsou na pranýři. Údajně nejsou spolehlivé | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.