Počasí dnes20 °C, zítra16 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Darování krevní plasmy: Jak můžete pomoci a zlepšit něčí život?

PR článek

Krevní plasma je nedocenitelný dar, který může zlepšit kvalitu životů tisíců lidí každý den. Darování krevní plasmy je jednoduchý způsob, jak se zapojit do pomoci potřebným a může mít velký vliv na zdraví a životy lidí po celém světě.

Krevní plasma je tekutá část krve, která obsahuje řadu důležitých látek, jako jsou protilátky, proteiny, živiny a koagulační faktory. Tato cenná tekutina se využívá k léčbě řady onemocnění, včetně popálenin, imunodeficitů a hemofilie. Darování krevní plasmy je jednoduchý proces, který trvá jen několik desítek minut.

Jak probíhá darování krevní plasmy?

Nejprve se zkontrolují základní parametry, jako je tělesná hmotnost, krevní tlak, teplota a krevní obraz. Před samotným odběrem je nutné projít předběžným lékařským vyšetřením a vyplněním zdravotního dotazníku. Poté je odebrán vzorek krve, který je odeslán do laboratoře k důkladnému vyšetření a ve chvíli, kdy jsou známé výsledky vyšetření vzorků krve, tak je možné, aby byl proveden samotný odběr krevní plasmy. Je důležité, aby dárce informoval personál o případných změnách ve svém zdravotním stavu i mezi jednotlivými odběry.

Krevní plasmu může darovat téměř každý zdravý dospělý člověk ve věku od 18 do 60 let, který splňuje základní kritéria, mezi která patří:

  • Váha a výška dárce-dárce musí mít dostatečnou váhu a výšku, aby byl schopen bezpečně odebírané množství plasmy zvládnout.
  • Zdravotní stav-dárce musí být v dobrém zdravotním stavu a nesmí trpět žádnými infekčními nemocemi, jako je například HIV, hepatitida nebo syfilis, ale ani běžné onemocnění jako je nachlazení
  • Životní styl-dárce by neměl být uživatelem drog a neměl by mít rizikové sexuální chování.
  • Chronické onemocnění-dárce by neměl trpět žádnými chronickými onemocněními, jako je například cukrovka, epilepsie nebo krevní nemoci, veškerá onemocnění je možné konzultovat s lékařem, který je vždy přítomen ve všech odběrových centrech Cara Plasma
  • Nedávná cestování-pokud dárce cestoval do oblastí s vysokým výskytem infekčních nemocí, může být dočasně vyloučen z darování krve, přesný přehled rizikových oblastí, Vám radí sdělíme na našich odběrových centrech nebo online.

Termín návštěvy odběrového centra krevní plasmy je možné rezervovat ZDE.

Je důležité si uvědomit, že darování krevní plasmy je bezpečný proces, který je důkladně kontrolován. Dárci musí splňovat zákonem daná zdravotní kritéria, a kromě toho jsou pravidelně testováni na infekční onemocnění, aby byla zajištěna bezpečnost jak jejich, tak i pacientů.

Proč se stát dárcem krevní plasmy?

Existuje mnoho důvodů, proč se stát dárcem krevní plasmy. Níže uvádíme některé z hlavních důvodů:

  • Pomáháte zlepšovat kvalitu životů: Krevní plasma je důležitá součást léčby mnoha různých zdravotních stavů a nemocí, včetně krvácení, popálenin, autoimunitních chorob a onkologických onemocnění. Vaše dárcovství může být klíčové pro zachování plnohodnotného života pacientů, kteří ji potřebují.
  • Pomáháte ostatním: Vaše krevní plasma může být využita k léčbě mnoha pacientů. Vaše dárcovství může mít dlouhodobý pozitivní dopad na zdraví a kvalitu života těchto lidí.
  • Získáte zdravotní kontrolu: Při dárcovství krevní plasmy budete pravidelně podstupovat zdravotní kontroly včetně vyšetření krve a testování na infekční choroby. To vám může poskytnout cenné informace o vašem zdravotním stavu a pomoci v prevenci a diagnostice případných zdravotních problémů.
  • Můžete získat i finanční odměnu: Dárci krevní plasmy mohou obdržet finanční náhradu za čas strávený na odběru krevní plasmy.

Celkově lze říci, že dárcovství krevní plasmy je skvělý způsob, jak pomoci druhým a zároveň se postarat o své vlastní zdraví.

Je darování plasmy pro dárce bezpečné?

Darování plasmy je bezpečným procesem pro zdravého dárce. Dárcovství plasmy je považováno za bezpečné, pokud je odběr prováděn podle standardů a směrnic stanovených zdravotnickými organizacemi. Dárci musí projít důkladným lékařským vyšetřením a testováním, aby se zajistilo, že jsou zdraví. Dárcovská centra krevní plasmy jsou zdravotnickými zařízeními a musí dodržovat přísná hygienická pravidla a používat sterilní vybavení k zabránění přenosu infekčních chorob.

Je důležité, aby dárce plasmy před darováním konzultoval svůj zdravotní stav s lékařem a dodržoval všechny doporučené postupy pro minimalizaci rizika pro sebe i pro příjemce plasmy.

Připojíte se do komunity našich dárců? 

Cara Plasma si klade za cíl nejen zvýšit povědomí o důležitosti dárcovství plasmy, ale také poskytovat dárcům patřičné uznání a poděkování. Nabízíme možnost stát se součástí výjimečné komunity dárců v jednom z našich 14 odběrových center v České republice.  

Připojíte se k nám a pomůžete nám psát další kapitoly úspěšných příběhů moderní medicíny?

Stačí se jen zaregistrovat, vybrat si termín a dorazit. V rámci první návštěvy vás čeká vstupní zdravotní prohlídka a odběr krevních vzorků, na základě kterých dostanete posudek o zdravotním stavu a vhodnosti stát se pravidelným dárce. Výsledky testu obdržíte do 7 dnů a pak už vás dělí od 1. odběru jen výběr vhodného termínu. Samotný odběr je bezbolestný a nezabere více než 45 minut vašeho času. Každý dárce má navíc nárok na finanční kompenzaci ve výši 900 Kč a také může čerpat spoustu výhod a odměn z Věrnostního programu. Zaregistrujte se jednoduše ZDE.

Ohodnoť článek

Štítky Caraplasma, krevní plasma, darování, život, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Darování krevní plasmy: Jak můžete pomoci a zlepšit něčí život? | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.