Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Aktivita klíšťat na Vysočině rychle narůstá. Případů boreliózy a encefalitidy bylo loni nejméně za šest let

Případů lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy bylo loni na Vysočině nejméně za uplynulých šest let. Přesto by podle hygieniků neměli lidé závažné infekční nemoci přenášené klíšťaty podceňovat. Aktivita klíšťat nyní rychle narůstá a Vysočina patří k regionům s nejvyšším výskytem těchto nemocí v Česku, sdělila mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Jana Böhmová.

Lymskou boreliózou loni na Vysočině onemocnělo 423 lidí, nejčastěji na Žďársku a Jihlavsku. Letos bylo podle Böhmové v kraji potvrzeno 36 případů lymské boreliózy. Klíšťovou encefalitidu zatím hygienici letos v kraji neevidují. Loni, kdy se s ní léčilo 49 lidí, se první dva případy potvrdily v dubnu. „Obě onemocnění mohou pro lidské zdraví znamenat velké riziko, spojené často s chronickými následky. Na klíšťovou encefalitidu v regionu od roku 2011 zemřelo deset pacientů. Je třeba se před infekcí co nejúčinněji chránit, pokud možno zabránit samotnému přisátí klíštěte,“ uvedla Hana Pavlasová, ředitelka protiepidemického odboru krajských hygieniků.

Správné je používání repelentu a nošení světlého oblečení, na kterém se lezoucí klíště lépe hledá. Přisáté klíště je nutné co nejdřív odstranit, nejlépe speciální pinzetou pomalým tahem nebo vikláním. Před i po odstranění klíštěte je potřeba místo, kde bylo přisáté, potřít dezinfekcí s alkoholem.

Proti klíšťové encefalitidě existuje očkování. Podle Pavlasové je na ně teď nejvyšší čas, ochrana nastupuje až dva týdny po podání druhé očkovací dávky.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, zdraví, klíšťata, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivita klíšťat na Vysočině rychle narůstá. Případů boreliózy a encefalitidy bylo loni nejméně za šest let | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.