Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V hlavní roli purpurová. Také Jihlava se připojí ke Světovému dni předčasně narozených dětí

Opera v Sydney, Eifellova věž v Paříži nebo třeba Olympiaturm v Mnichově. Tři ikonické stavby, které budou nasvíceny purpurovou barvou. Ve čtvrtek 16. listopadu pozadu nezůstanou ani dva objekty v Jihlavě – konkrétně oddělení novorozenecké JIP v jihlavské nemocnici a Mariánský sloup v Jihlavě na Masarykově náměstí. Tímto gestem se krajské město Vysočiny připojí k Světovému dni předčasně narozených dětí.

Konkrétně v jihlavské porodnici ze 1300 narozených dětí přijde na svět předčasně 300 z nich. S péčí o ně pomáhá na novorozenecké JIP také organizace Nedoklubko, které šíření světla podporuje.

Lidé se modlili za předčasně narozené děti. Spojují nás podobné osudy, říká stavitel kaple u Antonínova Dolu

Zhruba 150 lidí přišlo nedělní odpoledne strávit ke kapličce Panny Marie u Antonínova Dolu, kde se konala již tradiční venkovní bohoslužba za „děti do dlaně“. Ta byla prosbou za nedonošené děti, jejich rodiče a ty, kdo se o ně po porodu a celé...

„Rádi bychom podpořili osvětu o tom, že pečujeme o nezralé novorozence. Miminka, která se narodila dříve, než měla, která by bez péče lékařů a sestřiček nepřežila. Rodiče jsou mnohdy v situaci, že se bojí o život svého dítěte, my také tímto chceme dát vědět, že u nás jsou v těch nejlepších rukách,“ říká dětská lékařka Bohdana Čarková.

Světový den předčasně narozených dětí 

Ve čtvrtek 16.listopadu si lidé purpurovým světlem připomenou, že díky neonatologům a moderním přístrojům se daří skvěle péče o miminka, která mají při narození takovou váhu a rozměr, že se vejdou téměř do dlaní.

Tento den byl iniciován v roce 2008 nadací EFCNI (Evropská nadace pro péči o novorozence).

Typické je nasvícení památek purpurovou barvou, šňůra novorozeneckých ponožek a purpurové srdce jako symbol výjimečnosti, bojovnosti a křehkosti.
Zdroj: nedoklubko.cz 

S péčí o nezralé novorozence pomáhá organizace Nedoklubko. Kromě drobných dárků pro rodiče se díky ní pořídila třeba také ohřívačka dětského mléka na novorozeneckou JIP. „My jsme si ji museli vyběhat,“ popisuje s úsměvem neonatoložka Eva Škorpíková akci Běh a procházka pro miminka do dlaně. „Ten proběhl letos v květnu a dobrovolné startovné přispělo právě na nákup přístroje, který pomáhá na novorozenecké JIP s péčí o ty nejmenší pacienty,“ dodává mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Purpurové světlo se rozsvítí nejenom v jihlavské nemocnici, po setmění se do purpurové barvy zahalí třeba i jihlavský Mariánský sloup v horní části Masarykova náměstí.

Ve čtvrtek 16. listopadu si lidé purpurovým světlem připomenou, že díky neonatologům a moderním přístrojům se daří skvěle péče o miminka, která mají při narození takovou váhu a rozměr, že se vejdou téměř do dlaní. Symbolem nedonošených dětí po celém světě se stala právě purpurová barva.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava, Město Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava, Město Jihlava, nedoklubko.cz

Štítky narození, novorozenec, předčasný, nedonošený, porod, Nedoklubko, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hlavní roli purpurová. Také Jihlava se připojí ke Světovému dni předčasně narozených dětí | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.