Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Podívejte se, jak pokračuje stavba krajského hospice za 83 milionů. V pondělí se začnou betonovat podlahy

Na začátku příštího roku, konkrétně na přelomu ledna a února, by měla skončit výstavba krajského hospice, jenž bude sídlit v Havlíčkově Brodě. Podle aktuálních informací jde stavba půlkruhového objektu stojícího mezi krajskou a psychiatrickou nemocnicí podle plánovaného harmonogramu, v tuto chvíli jsou na stavbě zastoupena snad všechna řemesla.

„Po dokončení hrubé stavby teď aktuálně dodavatel pracuje na vnitřních i venkovních omítkách budoucího hospice. Na stavbě je denně početný tým. V tuto chvíli jsou tam zastoupená snad všechna řemesla – dělá se voda, topení, elektřina, zednické dokončovací práce… Už v pondělí se začnou betonovat veškeré podlahy,“ informoval hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Černá skládka 

Krajský hospic v Havlíčkově Brodě bude stát 83 milionů korun. Kraji Vysočina se na stavbu podařilo získat i dotaci Ministerstva zdravotnictví ve výši až 47 miliónů korun.

Už pár dní se také pracuje na terénních úpravách. „V areálu hospice už je jasně zřejmé, kudy povedou cesty, kde budou časem založené zelené ostrůvky. V následujících týdnech budeme muset vyřešit odkrytou černou skládku, kterou dělníci objevili při odbagrování svahu. Pravděpodobně nás čeká neplánované zpevňování předělů mezi sousedními pozemky. Ale i s tímto překvapením si umíme poradit, stejně jako jsme při zahájení nestabilní jílovité podloží zasahující částečně do půdorysu objektu,“ popisuje radní Kraje Vysočina pro oblast majetku Karel Janoušek.

Nábytek na míru 

Poté, co bude stavba hotová, přijde na řadu vybavování nábytkem a mobiliářem, poté se dokončí i terénní úpravy. Podle mluvčí Kraje Vysočina Jitky Svatošové by se tak mělo dít na jaře příštího roku. „Pokud jde o zmíněné vybavování, už teď pracujeme na přípravě zadání veřejné zakázky na nábytek. Ten bude muset být částečně vyroben na míru. Realizační tým má před sebou ještě několik konzultací s architekty, tak aby interiéry byly funkční, ale zároveň působily útulně, klidně, domácky. Exteriéry domova budeme řešit následně, tedy v čase, kdy to klimatické podmínky dovolí. Stále platí, že chceme vytvořit důstojné místo pro klienty a jejich blízké,“ říká náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Kapacita budoucího krajského hospice na Vysočině je 18 lůžek pro dospělé a 2 lůžka pro dětské klienty, zázemí zde bude poskytováno i jejich rodinným příslušníkům a blízkým. 

Krajský hospic v Havlíčkově Brodě bude provozovat spolek Mezi stromy. „Objekt mu bude předán zhruba v polovině příštího roku a našim společným zájmem i přáním je zahájit provoz bez zbytečných průtahů," dodává Jitka Svatošová s tím, že Kraj Vysočina v Havlíčkově Brodě už v listopadu zahájí stavbu infekčního pavilonu.

Další očekávanou krajskou investicí je novostavba parkovacího domu, která má vyřešit stálý nedostatek parkovacích míst v okolí havlíčkobrodské krajské nemocnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky hospic, stavba, výstavba, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podívejte se, jak pokračuje stavba krajského hospice za 83 milionů. V pondělí se začnou betonovat podlahy | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.