Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: Pelhřimovská nemocnice má nový Pavilon péče o rodinu. Podívejte se, jak to uvnitř vypadá

Skoro 600 milionů korun stál nový Pavilon péče o rodinu, který se nachází v areálu Nemocnice Pelhřimov. Stavba je koncipována jako pasivní dům. Do budovy se v nadcházejících týdnech nastěhuje třeba dětské oddělení, neurologie, urologie či gynekologicko - porodnické oddělení.

„Kraj Vysočina věnuje modernizaci a rozšíření zázemí pro poskytování zdravotní péče v rámci svých nemocnic velkou pozornost. V tomto případě jsme při plánování i realizaci využili zkušeností, které jsme získali při předchozích stavbách špičkových pracovišť. Pro nás jako zřizovatele pozornost věnovaná pelhřimovské nemocnici nekončí. Realizujeme přístavbu hlavní lůžkové budovy pro instalaci magnetické rezonance,  je připravena generální oprava stravovacího provozu nebo opravy technických a servisních objektů,“ připomněl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek. 

Zásadní pro úspěšnou realizaci tohoto projektu byla spolupráce mezi nemocnicí a objednatelem a hlavním investorem stavby, zřizovatelem nemocnice, Krajem Vysočina. „Nový pavilon byl navržen pomocí BIM technologie a je postaven v pasivním standardu, což není u veřejné budovy zcela běžné. Navíc provoz nemocnice je specifický. Při projektování musel být kladen důraz na provozní požadavky, splněny musely být přísné hygienické normy, velkou trpělivost si vyžádalo zapojení všech systémů, které jsou třeba k propojení provozů,“ připomíná radní Kraje Vysočina pro oblast majetku Karel Janoušek.

První patro pětipodlažního Pavilonu péče o rodinu Nemocnice Pelhřimov je plně prosklené. Stejný materiál byl zvolen i pro opláštění tří spojovacích krčků, které propojují nový pavilon se sousedními objekty.

Barvami architekti nešetřili ani při návrhu řešení interiérů stavby.

Zázemí v novém pavilonu během nadcházejících týdnů najde dětské oddělení, gynekologicko-porodnického oddělení a neurologické oddělení. Zázemí tam rovněž najdou neurologické ambulance, urologické ambulance, gynekologická ambulance, lékařská pohotovostní služba pro děti a dorost, ambulance praktického lékaře pro děti a dorost.

Až tisíc dětských pacientů 

S ohledem na potřeby společnosti se nový dětský obvod v Pelhřimově bude specializovat na péči o děti do 15 let. Ambulance přijme až 1000 pacientů, a to nově narozené děti a děti bez stávajícího praktického lékaře.

FOTO: Vysočina bude mít novou ambulanci pro dětské pacienty. Podívejte se, jak to v ordinaci vypadá

Až tisíc dětských pacientů se bude moci zaregistrovat do nové dětské ambulance, která se od letošního 11. září otevře v Pavilonu péče o rodinu Nemocnice Pelhřimov. Lékařská péče bude určena primárně dětem s trvalým pobytem na Pelhřimovsku.

„Všichni, kteří najdou v tomto moderním pavilonu zázemí, budou využívat nové a komfortní prostory. Vylepšením provozních vazeb mezi pavilony, které nám umožňují nadzemní spojovací krčky, jsme schopni lépe koordinovat pohyb pacientů a lékařů, což nepochybně zefektivní naši péči,“ sdělil ředitel Nemocnice Pelhřimov Jan Mlčák.

„Pokud jde o současné zázemí, může se nyní krajská nemocnice Pelhřimov řadit k nejmodernějším ve spádovém území. Chceme po jejím vedení, aby se zde dělala dobrá medicína a aby naše nemocnice byla atraktivním zaměstnavatelem i pro absolventy středních i vysokých škol. Hodně si slibujeme od moderního pracoviště gynekologie a porodnice. Toto oddělení dlouhodobě působilo v ne zcela ideálních prostorech. Bude nás zajímat zpětná vazba nastávajících maminek nejen z Pelhřimovska, ale i Dačicka, Jindřichohradecka nebo Vlašimska,“ prozradil náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Choďte na urgent pouze s akutními zdravotními problémy, žádá novoměstská nemocnice

Během letních prázdnin přibývá úrazů a zdravotních problémů, s tím jde ruku v ruce delší čekací doba na urgentním příjmu v nemocnicích. Výjimkou v tomto není ani nemocnice v Novém Městě na Moravě.

Nová stavba v areálu pelhřimovské nemocnice klade důraz na energetickou účinnost a je opatřena inovativními prvky, jako je zelená střecha, která nejen zlepšuje izolaci a úspory energie, ale také přináší estetickou hodnotu. Venkovní žaluzie, vzduchotechnika a inteligentní osvětlení jsou dalšími aspekty, které podporují efektivní provoz budovy.

„V rámci poskytování nejlepší péče nemocnice pořídila plně elektricky polohovatelná lůžka, porodní lůžka a novorozenecká lůžka, která zlepší pohodlí pacientů. Dále bylo pořízeno moderní přístrojové vybavení, včetně monitorů životních funkcí, infuzní techniky a ultrazvuků, které umožní pokročilé diagnostické metody a nové způsoby vyšetřování," dodala Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Dobročinné góly. Zápas mezi Pelhřimovem s Humpolcem pomohl dětským pacientům v nemocnici

Zhruba tisícovka diváků sledovala nedělní derby mezi fotbalisty z Pelhřimova a fotbalisty z Humpolce. Utkání se konalo na stadionu v Pelhřimově a pro obě družstva to byl historický moment. Utkání navíc mělo dobročinný rozměr.

Pětipodlažní Pavilon péče o rodinu Nemocnice Pelhřimov se začal stavět na podzim 2020. Dodavatelem stavby jsou společnosti PKS a. s. a Metrostav. Nové dominantě areálu nemocnice dali podobu architekti a projektanti společnosti Obermayer Helika. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina, Facebook Karla Janouška

Štítky pavilon, zdraví, rodina, péče, nemocnice, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Pelhřimovská nemocnice má nový Pavilon péče o rodinu. Podívejte se, jak to uvnitř vypadá | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.