Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V jihlavské nemocnici si sami tisknou pomůcky na operační sál či do ambulancí. Ušetří tak tisíce korun

ICT oddělení jihlavské nemocnice nyní využívá 3D tiskárnu, která ušetří tisíce korun. Tisknou se na ní drobnosti, které zdravotníci využívají a potřebují v ambulancích, laboratořích i na operačních sálech. A to hlavně takové, které jsou buď drahé nebo třeba těžko dostupné.

„Toto je držák anesteziologického okruhu, který využíváme na operačních sálech. V podstatě jde o destičku s několika otvory. Poptávala jsem pomůcku u specializovaných firem v oblasti zdravotnictví a podobná věc vyjde na tisíce korun. Díky tisku v naší nemocnici jsme dosáhli přesně požadovaných rozměrů, které potřebujeme,“ pochvaluje si vrchní sestra anesteziologicko-resuscitačního oddělení Věra Čermáková.

Držák na ampulky s odebranou krví

V posledních týdnech se množí požadavky zdravotníků na drobnosti, které našli na zahraničních serverech a u nás nejsou dostupné, nebo jsou zbytečně drahé. „Jedná se o drobnosti, které zvládne naše 3D tiskárna. Pro urgentní příjem například stojánek na pohotovostní telefon, pro laboratoř držák na ampulky s odebranou krví. Od zdravotníků potřebuji přesné rozměry toho, co potřebují. Vytvořím 3D model, který následně vytisknu a potom společně ladíme, jestli výsledek odpovídá tomu, co chtějí,“ popisuje vedoucí oddělení správy aplikací Michal Trojan.

Dodává, že cílem tisku výše uvedených drobných předmětů rozhodně není snaha nahrazovat zdravotnický materiál. „Jde o drobnosti, které ulehčí zdravotníkům práci, jsou nahraditelné a od specializovaných firem zbytečně drahé nebo nedostupné,“ vysvětluje Trojan.

Na každé věci tak lze ušetřit až tisíce korun. Aktuálně 3D tiskárna pracuje na pomůcce pro ORL. „Tam lékaři chtějí vyrobit součástku, která poslouží u provádění biopsií a pracuje se na několika modelech,“ říká Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky tisk, 3D, tiskárna, operace, sál, pomůcka, předmět, zdraví, nemocnice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihlavské nemocnici si sami tisknou pomůcky na operační sál či do ambulancí. Ušetří tak tisíce korun | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.