Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jihlavská nemocnice má nové boxy na transport krve, pomáhají zachránit život. Využívají se každý týden

Velkého pomocníka mají nyní nově na hematologicko-transfuzním oddělení jihlavské nemocnice. Jsou jimi nové transportní boxy, jenž dopomohou včasnému a kvalitnímu převozu vhodných transfuzních přípravků.

„Řidiči v nich rychle, a hlavně kvalitně dopraví krev, která je aktuálně potřeba. Využívají se každý týden a pořídit se mohly díky dárcům,“ upřesnila ve zprávě pro novináře Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava.

Přehled o teplotě

Boxy na transport krve jsou monitorované a teplota uvnitř se přenáší do počítačů v nemocnici. Na oddělení tak mají přehled nejenom o tom, kde se boxy nacházejí, ale také o tom, jaká je v nich aktuální teplota. „Erytrocyty se transportují při teplotě 2-10 stupňů a trombocyty 20-24 stupňů. Řidiči tak nastavují podle potřeby teplotu na boxu. Díky tomu, že monitorujeme, kde se boxy nacházejí, můžeme také dát vědět na oddělení, kdy se krev blíží, a za jak dlouho ji budou mít pro pacienta k dispozici,“ popisuje vedoucí hematologické laboratoře Jaroslav Zelený.

Monitoring teploty 

Jihlavská nemocnice leží uprostřed republiky, proto lze například trombocyty, které nutně potřebuje nějaký pacient, rychle převézt z jiné nemocnice. Z toho důvodu zůstávají v autech Dopravní služby Nemocnice Jihlava vždy dva boxy.

„Trombocyty mají expiraci pět dní od výroby a pro nás se nevyplatí držet si jejich zásobu, proto pro ně v případě nutnosti řidič vyjede do jiné nemocnice. Potřebuje je například některá maminka po porodu, nebo pacient v urgentním stavu,“ dodává Jaroslav Zelený.

Magnetické štítky

Transportní boxy pořídilo oddělení díky daru společnosti Bosch Powertrain s.r.o. Ta přispěla také na magnetické štítky v lednicích na hematologicko-transfuzním oddělení, kde se uchovává krev. „Vše vyšlo na zhruba 75 tisíc korun,“ vyčíslila závěrem mluvčí Zachrlová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky zdraví, box, transport, krev, hematologie, transfuze, oddělení, nemocnice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská nemocnice má nové boxy na transport krve, pomáhají zachránit život. Využívají se každý týden | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.