Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V sanitce v Jihlavě se opět bude testovat na HIV. Každý vyšetřený dostane kondom

Lidé v Jihlavě se opět budou moci nechat otestovat na HIV, a to už zítra za jihlavským nákupním centrem Citypark, kde bude přistavená sanitka v rámci osvětové kampaně Světlo pro AIDS.

„Organizace působící na poli prevence HIV/AIDS v Kraji Vysočina, Státní zdravotní ústav a Rozkoš bez Rizika, z. s. , ve spolupráci se Zdravým městem Jihlava, spojí tradičně své síly a nabídnou možnost testování na protilátky HIV veřejnosti u příležitosti světového dne Světlo pro AIDS. První akce, která se konala k této příležitosti, byla v Jihlavě uspořádána již před 14 lety,“ připomíná začátky Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů.

Více o tématu HIV/AIDS se mohou zájemci dozvědět na tadyted.com.

Ačkoliv Česká republika patří k jedněm z nejméně postižených zemí nákazou virem HIV, přesto počty HIV pozitivních každým měsícem rostou. Cílem akce je na to upozornit a připomenout lidem, že infekce HIV nevymizela.

V současnosti se toto téma upozadilo, protože veškerá pozornost se nyní točí kolem infekce covid-19. A to je důvod navíc, proč o problematice HIV/AIDS mluvit. „Akce má připomenout nejen téma HIV/AIDS, ale také oběti, které zákeřné nemoci AIDS podlehly a které bychom neměli vnímat jako nějaká čísla ve statistikách, ale jako konkrétní lidi s konkrétními příběhy.  Dále je to také příležitost, jak lidem přiblížit testování na protilátky HIV,“ dodává Hrdličková.

Zájemci si budou moci ověřit svůj HIV status ve středu 19. května mezi 14. a 18. hodinou u jihlavského Cityparku u vchodu z ulice U Dlouhé stěny v sanitce organizace Rozkoše bez Rizika, z. s. Lidé, kteří se přijdou testovat, se výsledky dozví do 15 minut od odběru krve z prstu. „Samozřejmou součástí je předtestové a potestové poradenství, motivace k používání kondomů a pravidelnému testování těch, kteří měli rizikový nechráněný sex. Každý vyšetřený získá kondom zdarma,“ doplnila Aneta Hrdličková.

Ohodnoť článek

Foto Liberecká Drbna

Štítky AIDS, HIV, test, sanitka, Citypark, Jihlava, kondom, Rozkoš bez rizika, Státní zdravotní ústav, Kraj Vysočina, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sanitce v Jihlavě se opět bude testovat na HIV. Každý vyšetřený dostane kondom | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.