Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nemocnice Jihlava obnovila návštěvy dnes, další krajské nemocnice se přidají

Nemocnice Jihlava dnes po jednání krizového štábu obnovila možnost návštěv. Budou možné po předchozí konzultaci u pacientů hospitalizovaných déle než pět dní. Prvním návštěvním dnem v Nemocnici Pelhřimov a Třebíč bude středa. Novoměstská nemocnice na Žďársku obnoví návštěvy o týden později. Nemocnice v Havlíčkově Brodě zatím návštěvy nepovolila. Možnost vyhodnotí po tomto týdnu, řekly mluvčí nemocnic.

Všechny návštěvy budou muset prokázat svůj negativní test na covid-19, dokončené očkování proti němu, od kterého už uplynulo alespoň 14 dní, nebo to, že nákazu v uplynulých 90 dnech prodělali.

Podle mluvčí Nemocnice Jihlava Moniky Zachrlové se obnovení návštěv netýká porodnice, ke je hospitalizace většinou čtyřdenní. K pacientovi bude smět jen jeden člověk nejvýše na půl hodiny, přesné dny nebo hodiny návštěv stanovené nejsou.

Havlíčkobrodská nemocnice se podle mluvčí Petry Černo zatím vrátila k zákrokům, které nevyžadují dlouhou hospitalizaci, návštěvy tak nejsou nezbytné. U dlouhodobě hospitalizovaných pacientů se už dřív možnost návštěv řešila individuálně. Nemocnice v tom zatím bude pokračovat. Pacientů s covidem-19 má nyní 20, pět z nich je na umělé plicní ventilaci. „Ano, jsou to počty nižší, ale chtě nechtě jsme se prozatím rozhodli zákaz návštěv nerušit,“ řekla Petra Černo. Pro pacienty s covidem-19 je nyní určeno infekční a plicní oddělení a stanice oddělení ARO.

Obnovení plánovaných operací 

Nemocnice Třebíč má nyní 18 pacientů s covidem-19, z toho jsou dva na jednotce intenzivní péče a jeden na umělé plicní ventilaci na oddělení ARO, řekla mluvčí Jitka Mácová. Třebíčská nemocnice umožní stejně jako nemocnice v Pelhřimově návštěvy ve vyhrazené době ve středu a v neděli.

Pelhřimovská nemocnice je nyní bez pacientů s covidem-19 ve vážném stavu. Na standardních lůžkách se léčí osm nakažených. Vyhrazené je pro ně oddělení Covid 3 s 21 lůžky, řekla mluvčí Alexandra Knapová. Nemocnice zatím umožňovala návštěvy jednou týden v léčebně dlouhodobě nemocných, na ostatních odděleních byly po konzultaci s ošetřujícími lékaři. „Ale vesměs jsme návštěvy nepouštěli, muselo se jednat o opravdu vážný stav,“ řekla Alexandra Knapová.

Pelhřimovská nemocnice dnes obnovila plánované operace na třech sálech, čtvrtý je vyhrazený pro akutní případy. „Do dnešního dne jsme jeli v režimu sálů dva plus jedna, tři plus jedna je standardní režim,“ řekla Knapová. Zatím uzavřené zůstává rehabilitační oddělení.

Na plánovanou operaci v Jihlavě čeká 1000 lidí 

V Nemocnici Nové Město na Moravě je od dneška připraveno na operace pět anesteziologických týmů a od 31. května se nemocnice vrátí k běžnému režimu s šesti týmy, řekla mluvčí nemocnice Tamara Pecková. Všechny operační týmy už si začínají zvát pacienty k plánovaným zákrokům. Odklad péče se u některých negativně projevil. „Nálezy po roce vypadají hůř. Jsou potřeba složitější zákroky, než se před rokem plánovalo,“ řekla Tamara Pecková.

První návštěvy bude novoměstská nemocnice pouštět 26. května, návštěvními dny budou středa a neděle. Pacientů s covidem-19 má nemocnice hospitalizovaných 22. „Dnes se začalo vyklízet poslední covidárium, které jinak není, což byla chirurgie 3,“ řekla Pecková.

V Nemocnici Jihlava je v provozu i následná rehabilitace, zatím se k výkonům zvou ti, kteří měly původně termín operace naplánovaný na podzim. Na plánovanou operaci čeká asi 1000 lidí, řekla mluvčí Zachrlová. V nemocnici je nyní 12 pacientů s covidem-19, jeden z nich je ve vážném stavu.

Návštěvy nebyly v nemocnicích až na výjimky kvůli koronaviru možné téměř rok.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Jihlava

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, Vysočina, AUDIO, návštěva, Lékárenský komplex Jihlava, pacient, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, Nemocnice Havlíčkův Brod, Třebíč, okres Žďár nad Sázavou, Nemocnice Třebíč, Léčebna dlouhodobě nemocných

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Jihlava obnovila návštěvy dnes, další krajské nemocnice se přidají | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.