Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice Vysočiny dostaly zatím na stabilizaci personálu 146 milionů korun

Nemocnice Kraje Vysočina obdržely mezi lety 2009 a 2020 z ministerstva zdravotnictví v programu Rezidenční místa na stabilizaci zdravotnického personálu 146 milionů korun. Letos zatím příspěvek obdržela Nemocnice Nové Město na Moravě na pracovníka v ošetřovatelské péče v pediatrii. Podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS a STO) je dotace jednou z možností, jak motivovat zdravotníky k práci v regionu, v němž nepůsobí velké fakultní nemocnice.

„Když čtu částky peněz, které směřují motivačně do regionálního zdravotnictví, tak si myslím, že je to obrovská suma peněz. Přesto když mluvím s lékaři, s řediteli, primáři, a to nejen krajských nemocnic, mám tím na mysli další zdravotnická zařízení, tak zkrátka udržet v regionech lékaře, kteří nemají ambici pracovat ve fakultních nemocnicích, je rok od roku těžší," řekl hejtman Vítězslav Schrek. Situace ale podle něho není tak složitá jako v případě zajištění dostatku zubařů, praktických lékařů nebo pediatrů. „Přesto je to pro ředitele rok od roku náročnější, vůbec najít motivaci pro lékaře, aby zůstávali v regionálních, krajských nemocnicích," řekl Schrek.

Kromě státní podpory využívají zdravotnická zařízení na Vysočině také krajské náborové příspěvky a stipendijní programy. Za rok 2020 byli do stipendijního programu zařazeni čtyři noví medici, kterým byla vyplacena celková částka 200 tisíc korun. Výše stipendia je 50 tisíc korun na jeden akademický rok. Celkem bylo za rok 2020 vyplaceno 800 tisíc korun. Pět mediků, kteří v minulosti během studia čerpali stipendium, nastoupilo do nemocnic zřizovaných krajem. U nelékařských pozic bylo loni na stipendiích vyplaceno 660 tisíc korun. Na náborových příspěvcích loni kraj vyplatil asi 9,5 milionu korun pro 37 lékařů a 61 dalších zdravotnických pracovníků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky správa, nemocnice, zdraví, Vysočina, Kraj Vysočina, zdravotnický pracovník, Vítězslav Schrek, lékař, ODS, Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Vysočiny dostaly zatím na stabilizaci personálu 146 milionů korun | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.