Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

K očkování je v kraji registrovaná třetina nejstarších lidí. Podle hejtmana to nemusí odrážet skutečný zájem o vakcínu

Na Vysočině je k očkování proti covidu-19 registrováno asi 8600 z 23 tisíc lidí starších 80 let. Podle hejtmana Vítězslava Schreka (ODS a STO) to nemusí odrážet skutečný zájem lidí nechat se očkovat. Senioři a jejich rodiny podle něho často čekají, až bude mít vakcínu k dispozici jejich praktický lékař a registraci k očkování neprovedli. Reálnější zájem o očkování je podle něho okolo 70 procent.

Podle přehledu vykázaných očkování, který zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví, dostalo k 26. lednu očkování 1136 lidí nad 80 let. Očkovaní jsou v sociálních pobytových zařízeních a od minulého týdne také na základě registrace v centrálním systému v nemocnicích. Jak bude jejich očkování pokračovat, bude záležet na počtu dodávaných vakcín. Tento týden jich na Vysočinu dorazilo 3510.

Po 21 dnech od prvního očkování dostávají lidé druhou dávku. „Dokážeme přesně říct, kolik potřebujeme na revakcinaci a kolik můžeme naočkovat nových dávek. Problém je ve chvíli, kdy začnou dodávky klesat," řekl Vítězslav Schrek.

Před týdnem dostala Vysočina čtyři pizza boxy očkovací dávky, tento týden jen tři, což bylo oznámeno dopředu. „V očkování tedy musíme zpomalit, abychom se nedostali do situace, kdy s avizovanými nižšími dodávkami nebudeme mít na přeočkování," řekl Shrek. Očkování na Vysočině zatím pokračuje průběžně, změnit by to mohl jen prudký pokles dodávek.

Registrační systém k očkování se od února nebude otevírat pro lidi pod 80 let

Registrační systém k očkování proti covidu-19 se od února pro lidi pod 80 let či chronicky nemocné pacienty nespustí, jak se původně plánovalo. Otevře se, až bude dost vakcín a podle zájmu osmdesátníků a starších o očkování. Novinářům to dnes...

Na dlouhé skladování očkovací látky pro případ výpadku dodávek se podle Schreka Vysočina nechystá. „Nepočítáme s tím, zbytečně by to zpomalilo celý proces. Už tak je to pomalé, protože jsme dostali vakcín míň než fakultní nemocnice a velké kraje. Zpomalit to ještě tím, že budeme druhou dávku schovávat, by mi přišlo netaktické," řekl Schrek. Kraje podle něj dostaly od ministerstva zdravotnictví informace, že v průběhu dvou až tří týdnů poklesnou dodávky o 20 až 40 procent, ale že nebudou znevýhodněné malé kraje.

Vysočina obdržela očkovací látku naposledy v úterý. Od začátku dodávek do kraje dorazilo 12 pizza boxů. V každém boxu je 195 lahviček vakcíny. Z jedné lahvičky je možné podat až šest dávek. Do 26. ledna dostalo očkování 6606 lidí. První dávky byly podané 2. ledna. Nejintenzivnější očkování bylo 19. ledna, kdy první dávku dostalo 615 lidí. Podle ministerských výkazů dnes druhou dávku potřebovalo 208 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky koronavirus, covid, správa, očkování, vakcína, Vysočina, Kraj Vysočina, Vítězslav Schrek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K očkování je v kraji registrovaná třetina nejstarších lidí. Podle hejtmana to nemusí odrážet skutečný zájem o vakcínu | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.