Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vysočina obdržela od vnitra první zásilku pomůcek. Hejtman kritizuje resort zdravotnictví

Dnes v ranních hodinách byla do centrálního skladu ochranných osobních pomůcek v Nemocnici Jihlava doručena zásilka 21 600 ks respirátorů FFP2. Jde o zásilku, kterou pro kraje zajistilo ministerstvo vnitra. Z pohledu vysočinského hejtmana Jiřího Běhounka naopak v distribuci a organizaci selhává ministerstvo zdravotnictví. I nadále bude požadováno zásobování kraje ministerstvem vnitra.

Kraj zásilku rozdělí nejen mezi zdravotnická zařízení v první linii nasazení tj. nemocnice a záchranku, ale postupně dle možností i mezi lékaře a další zdravotnické služby v terénu – mezi praktické lékaře a pediatry, stomatology, část respirátorů z této dodávky je určena pro lékárny.

Přibližně polovina dodávky, která dnes na Vysočinu dorazila, půjde do terénu. Krajské nemocnice budou mít svůj díl ochraných pomůcek k dispozici do několika hodin. Pro Nemocnici Jihlava a vysočinskou záchranku pak distribuci zajišťuje ministerstvo zdravotnictví. Během soboty budou telefonicky vyzváni i zástupci jednotlivých poskytovatelů a budou jim předány informace, kde si mohou ihned vyzvednout jim přidělený díl ochranných pomůcek.

Podle hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka by se toto mělo promítnout do plnohodnotného zapojení terénu do poskytování běžné lékařské péče, uleví se tak nemocnicím, které se budou moci věnovat více pacientům s těžšími indikacemi nebo podezřením na nákazou virem COVID-19. Vedení  Kraje Vysočina očekává, že se stát zachová spravedlivě ke všem poskytovatelům ve zdravotnictví, sociálních službách a k dalším klíčovým profesím při přerozdělování následujících dodávek, jejichž přílet se do ČR očekává dnes a v dalších dnech.

Podle Běhounka resort zdravotnictví původně deklaroval, že má svoje dodávky ochranných pomůcek, ale ve skutečnosti nemá žádné. „V krizové situaci zkrátka není možné, abychom měli centrálně nejednoznačný systém krizového řízení, rozdělování dodávek. Ministerstvo zdravotnictví avizuje, že samo zařizuje dodávky a bude mít pro své organizace dostatek ochranných pomůcek, nakonec jsme ale zjistili, že tomu tak není a že část zásob pro kraje jde organizacím řízeným MZ ČR. My si samozřejmě uvědomujeme, že i tyto organizace nutně ochranné prostředky potřebují, nicméně bez přesně daného systému to fungovat nemůže,“ říká hejtman Jiří Běhounek.

Proto se kraje dohodly s ministrem vnitra Janem Hamáčkem na funkčním způsobu zásobování. Konkrétní část zásilek zajišťovaných nyní Ministerstvem vnitra ČR je určena pro kraje, stanovená část pro silové resorty. Běhounek bude s vládou prostřednictvím videokonference jednat v pondělí a chce, aby celé zásobování ochrannými pomůckami řídilo ministerstvo vnitra. Vydělení zdravotnictví ze systému krizového zásobování podle něj nefunguje a považuje ho za chybu.

Hejtman kraje nadále adresuje velké poděkování všem zdravotníkům, policistům, hasičům, pracovníkům v sociálních službách, prodavačkám i řidičům, prostě všem, kteří pracují v plném nasazení. „Mé osobní velké poděkování patří i útvarům krajského úřadu, lidem, kteří přerozdělování fyzicky zajišťují. Co by však bylo platné poděkování, kdybyste Vy, obyvatelé Vysočiny, nebyli ukáznění, chápající a pomáhající, prostě skvělí, a tím naše úsilí podporující. Díky všem,“ vzkazuje Jiří Běhounek.

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina, ČTK

Štítky Kraj Vysočina, zásobování, ochranné pomůcky, zdravotnictví, Jiří Běhounek, Ministerstvo vnitra České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Lékárenský komplex Jihlava, ochranná pomůcka, terén, Jan Hamáček, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina obdržela od vnitra první zásilku pomůcek. Hejtman kritizuje resort zdravotnictví | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.