Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Za školky a školní družiny se bude někde na Vysočině od září platit víc. V Jihlavě částky zůstanou stejné

Některá okresní města na Vysočině budou s novým školním rokem zvyšovat poplatky za mateřské školy, školní družiny a kluby. Nejvíc navrhuje Třebíč. Naopak Jihlava ve školách, které zřizuje, poplatek zvyšovat nebude. ČTK to řekli zástupci radnic. Maximální výše měsíční platby za školky, družiny a školní kluby je po úpravě legislativy vázána na minimální mzdu, ne na náklady na provoz, jako tomu bylo doposud.

Městská rada v Jihlavě podle mluvčí radnice Anety Hrdličkové rozhodla, že výše platby se upravovat nebude. V mateřských školách s celodenním provozem se ve městě platí měsíčně 600 korun, v družinách a školních klubech je měsíční poplatek 200 korun.

Družina za 200 korun místo za stokorunu bude v Pelhřimově. Za školní klub tam doposud rodiče platili různě, rada města platby sjednotila na 50 korun měsíčně. O 50 korun na 600 také zvýšila úplatu za měsíc v mateřské škole, uvedla za pelhřimovskou radnici Andrea Unterfrancová.

„Aktuálně máme (poplatek) v mateřských školách 570 Kč, v družinách 120 Kč. Družiny zůstanou na stejné výši, platba za mateřskou školu se od září zvýší na 700 Kč," uvedla za žďárskou radnici Blanka Sobolová.

V Třebíči ještě rada města nové sazby neprojednala. Podle mluvčí radnice Irini Martakidisové ale návrh počítá s tím, že měsíční úplata v družině vzroste z 200 na 300 korun a ve školních klubech ze 100 na 200 korun. Za školku by měli rodiče od září platit 800 korun místo dosavadních 400 až 520 korun.

Radnice o částkách diskutovala s řediteli jednotlivých škol. Podle Jaroslavy Kotačkové, ředitelky třebíčské Mateřské školy U Obůrky je 800 korun adekvátní sumou, i když je to jednorázově velké navýšení. „Když to ale potom propočítáte na den, a co všechno za to tady ty děti mají, tak si myslím, že je to opravdu adekvátní. Služby jsou na takové úrovni, že ty finance tomu odpovídají," řekla Jaroslava Kotačková.

Zda ale zvýšení přinese nakonec mateřským školám skutečně peníze navíc, zpochybnila ředitelka Mateřské školy Kaštánek Třebíč Simona Kohoutová. „Jsme malá školka, když bude peněz víc, pomůže nám to. Ale potom budou rodiče, kteří budou podle vyhlášky žádat úlevy, tak jde o to, abychom těch peněz vůbec měli víc," řekla. Rodiče dětí, které letos přišly k zápisu, podle ní informaci o zvýšení poplatku dostali. „A nikdo to nekomentoval, přijali to jako normální věc," dodala Kohoutová.

Maximální výše úplaty odvozená podle minimální mzdy je pro letošní rok 1512 korun. Poslední rok před nástupem do základní školy je vzdělávání ve školce podle zákona bezúplatné.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky školy, školky, platba, poplatek, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za školky a školní družiny se bude někde na Vysočině od září platit víc. V Jihlavě částky zůstanou stejné | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.