Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na vyšší kapacity školek získali zřizovatelé na Vysočině přes 109 milionů korun

Zřizovatelé mateřských škol na Vysočině využili na jejich stavby či rozšíření z Integrovaného regionálního operačního programu asi 109 milionů korun, nejvíc Humpolec na Pelhřimovsku. Investice mají zajistit 127 nových míst. Vyplývá to z vyjádření Renáty Markové, ředitelky pobočky Centra pro regionální rozvoj pro Kraj Vysočina.

Školy, obce a jejich dobrovolné svazky mohly o peníze žádat ve třech výzvách, ve kterých byly necelé dvě miliardy korun. Peníze byly vyčerpané do června.

Humpolecká Mateřská škola Podhrad už je v provozu. I s vybavením vyšla na 74,5 milionu korun, 56 milionů bylo z dotace. Třípodlažní budova je v v městském parku. „Mezi vzrostlými stromy je stanová vesnička pro děti, přírodní pohybové a edukativní prvky. Třídy jsou vybaveny mobilními skříňkami umožňujícími měnit prostor dle zvolených aktivit pro děti, multisenzorickými prostorovými prvky pro rozvoj hrubé i jemné motoriky, bazénem s míčky. Ve školce nechybí multifunkční sál pro pohybové, hudební či divadelní aktivity dětí s interaktivní podlahou. Na zelené střeše budovy jsou dvě vyhlídkové terasy, z nichž jedna slouží také pro venkovní vzdělávání nejstarších dětí. Nejmenší děti jsou umístěny ve třídách, které jsou pomocí krytých teras napojeny na venkovní dřevěné terasy s pískovišti," uvedl Humpolec na svém webu.

V mateřských školách na Vysočině s asi půl milionem obyvatel je podle Českého statistického úřadu asi 18 tisíc dětí.

Ještě letos má skončit úprava a přístavba mateřské školy Mostiště, pracuje se také na mateřských školách ve Štěpánově nad Svratkou, Lukavci a Lavičkách. „Nedostatečná kapacita nebo kvalita zázemí těmto mateřským školám neumožňují přijmout více dětí či dosáhnout na maximum kapacity uvedené v Rejstříku škol a školských zařízení. Realizace projektů tento stav změní," uvedla Renáta Marková.

Zvýšit kapacitu a zlepšit podmínky 

Na Vysočině podle ní mohou žadatelé získat dotace na zvýšení kapacity mateřských škol i prostřednictvím Integrované teritoriální investice určené pro jihlavskou aglomeraci a také v projektech na úrovni místních akčních skupin. „Obě varianty mají přidělené finanční zdroje, ovšem na předložení konkrétních projektů zatím ještě čekáme," dodala Marková.

Cílem je zvýšit kapacitu v mateřských školách hlavně pro děti mladší tří let, zlepšit podmínky v mateřských školách nebo zvyšovat energetickou účinnost jejich budov.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, stavby, školy, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na vyšší kapacity školek získali zřizovatelé na Vysočině přes 109 milionů korun | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.