Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

FOTO: Už brzy v novém. Dva domovy mládeže prochází modernizací, podívejte se na fotky ze staveb

Studenti hned dvou středních škol na Vysočině se mohou těšit na vylepšené bydlení v domově mládeže. Čilý stavební ruch nyní panuje jak v Moravských Budějovicích, tak v Jihlavě - Heleníně.

Rekonstrukce v Moravských Budějovicích 

Jak informoval Kraj Vysočina, v tiskové zprávě, studenti moravskobudějovické Střední školy řemesel a služeb se do nově opraveného domova mládeže vrátí už koncem listopadu. Rekonstrukce zázemí pro studenty začala ještě před koncem uplynulého školního roku. Náhradní ubytování studentům škola zajistila v nedaleké Litohoři. Rekonstrukci za šestnáct milionů korun hradí ze svého rozpočtu Kraj Vysočina.

„Třetí patro je takřka hotové, v tomto týdnu by jej měl zhotovitel předat. V prvním a druhém patře stavbaři provádí dokončovací práce, pokládají podlahy a malují,“ sdělil k průběhu modernizace radní Kraje Vysočina pro oblast majetku Karel Janoušek. Plánovaná rekonstrukce zahrnuje výměnu hygienického vybavení, elektroinstalací, rozvodů vody a pokládku kanalizace. Opravy se dotkly také omítek a podlah, přibydou nové obklady i dveře do pokojů studentů. „Počítáme s pokrytím celého objektu bezdrátovým signálem wifi“ doplnil Karel Janoušek.

Rekonstrukcí domova mládeže v Moravských Budějovcicích naTovačovského sadech se navýší kapacita. Aktuálně se tam může ubytovat 54 studentů, díky přebudování nevyužívané kuchyňky ve třetím patře se počet lůžek navýší o další tři. „Domov mládeže využívá pro ubytování studentů nejen Střední škola řemesel a služeb, ale také krajské gymnázium," doplnila k ubytování Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Opravy v Heleníně 

Další sledovaná rekonstrukce domova mládeže aktuálně probíhá také na Střední uměleckoprůmyslové škole Jihlava - Helenín. Tato modernizace je stavebně náročnější. Projekt totiž počítá s nástavbou původního objektu o jedno podlaží, dále jsou v plánu rekonstrukce toalet, sprch i pokojů. „Dokončujeme bourací práce, část z nich se ale uskuteční až v příští rok v létě, protože některé prostory škola stále využívá,“ popisuje radní Karel Janoušek s tím, že v těchto dnech stavbaři zahájili zemní práce a sanaci základového zdiva. „Do konce letošního roku bychom chtěli budovu uzavřít, osadit okna a namontovat výtahovou šachtu i ocelový střešní skelet. V plánu je také dokončení zemních prací a kanalizace,“ informoval Karel Janoušek.

Stavební práce v Heleníně, aktuálně demontáž střechy, studenty i zaměstnance školy částečně omezují. Budovu teď musí obcházet kolem sousedního hřiště. „K rozsáhlejšímu omezení provozu i vstupu dojde při příjezdu jeřábu s ocelovou konstrukcí. O termínu těchto prací bude škola informována," dodala Jitka Svatošová. 

Přestavba helenínského domova vyjde Kraj Vysočina na 94,5 milionů korun. Cílem je zvýšit kapacitu i komfort ubytování pro více než sto studentů. Ti obývají třetí až páté podlaží, první dvě využívá škola pro výuku. „Po dobu rekonstrukce mají studenti zajištěné ubytování v krajských objektech na ulicích Žižkova a Karolíny Světlé v Jihlavě," dodala závěrem mluvčí kraje.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky vzdělání, škola, zázemí, ubytování, domov mládeže, rekonstrukce, Moravské Budějovice, Jihlava, Helenín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Jedině dobře,aspoň si udržíte mladé talentované studenty!!!

Pátek, 20. října 2023, 01:41Odpovědět

FOTO: Už brzy v novém. Dva domovy mládeže prochází modernizací, podívejte se na fotky ze staveb | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.